Sis de les deu millors notes de la selectivitat a les Balears les han aconseguit dones
El rector de la UIB, Llorenç Huguet, ha donat l'enhorabona als estudiants amb millors resultats de la PBAU d'enguany
PalmaSis de les deu persones amb millors notes de la Prova de Batxillerat per a l'Accés a la Universitat (PBAU) són dones. Així ho ha celebrat el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Llorenç Huguet, en un acte al mateix campus aquest dimarts. Aquest fet, ha assegurat Huguet, "és una representació dels percentatges d'estudiants universitaris i les notes altes", les més elevades de les quals sempre són de dones.
Juntament amb la vicerectora d'Estudiants, Rosabel Rodríguez, la secretària autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, el rector ha donat l'enhorabona als deu alumnes amb millors resultats a la prova d'accés i al guardonat amb la medalla de bronze a l'Olimpíada Nacional de Matemàtiques. Els tres membres de la institució han reconegut l'esforç que comporta aquest fet i els han animat a seguir aquest camí.
"Talent, capacitat i voluntat" són els elements que ha destacat la vicerectora, després de veure els resultats de la PBAU. Rodríguez els ha felicitat per aconseguir aquesta fita amb "motivació, hàbits d'estudi i ganes". A més, Vilaret ha elogiat els estudiants per l'esforç fet "en un moment difícil com aquest, el qual influeix tant en els ànims com en la força".
Aquesta enhorabona ha estat extensiva a les famílies. Rodríguez ha volgut recalcar que "són els que fan possible arribar aquí, les persones que t'estimen, que confien en tu i que et recorden que val la pena fer l'esforç". Huguet també ha agraït el suport que els han ofert i "haver estat ajudant en cada moment". I els ha recordat que "invertir en formació és invertir en futur".
Per altra banda, el rector s'ha mostrat content de "tenir les quatre illes representades" en un mateix espai. "La universitat us acollirà amb els braços oberts. La suma dels vostres èxits serà l'èxit de la nostra societat", els ha dit Huguet, qui també els ha desitjat un bon començament d'aquesta nova etapa. Tot i que primer toca "gaudir de l'estiu", ha conclòs.
Maria Alemany Torres és l'estudiant amb millor nota d'accés, al grau universitari, amb un 9,88. Ha cursat l'itinerari d'Humanitats a l'IES Isidor Macabich d'Eivissa i vol fer el doble grau d'Estudis Anglesos i Traducció i Interpretació, a Córdoba, "l'únic lloc on es pot fer", ha dit mentre explicava que està "molt contenta".
Alguns dels altres estudiants són Elisabeth Godoy –la millor nota de Mallorca, amb un 9,85, la qual també ha cursat l'itinerari d'Humanitats–, a l'IES Puig de sa Font de Son Servera. Blanca Triay, de l'IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella, ha obtingut un 9,69 en la modalitat de Ciències. Per la seva banda, Daniel Mayans, de l'IES Marc Ferrer de Formentera, ha obtingut un 9,032, també en la modalitat de Ciències.
Pilar Iglesias, del Col·legi Madre Alberta de Palma, i Ana Bibiloni, del Col·legi Lluís Vives, són dues de les altres millors notes de les Balears. "Pareixia que no arribava el moment de desconnectar", ha dit Iglesias, però després, a casa, "s'ha fet estrany ser-hi sense fer res, després de tant de temps estudiant", ha afegit Bibiloni. També han explicat que "després de tanta tensió", quan varen poder descansar, els va arribar el "mal humor" i una baixada de forces, a conseqüència de tot l'esforç i el cansament. Les dues han elegit universitats de fora com a primera opció, volen cursar Medicina a Barcelona i València, respectivament, perquè era la seva il·lusió, però, per exemple, "la UIB és una segona opció", ha dit Bibiloni.
Per altra banda, avui també se celebrava la medalla de bronze de la fase estatal de l'Olimpíada de Matemàtiques 2020, que ha aconseguit Antoni Fuentes Bauzà, del Col·legi Pius XII de Palma. "És un fet excepcional", ha dit la vicerectora. El certamen es va fer els dies 14 i 15 de juliol a l'edifici Anselm Turmeda del campus universitari. Cal recordar que Fuentes ja va quedar segon a la fase local de l'olimpíada, el 10 de gener.
Una PBAU diferent
La PBAU del 2020 s'ha vist afectada, com tantes altres coses, per la crisi sanitària del covid-19. Es va fer els dies 7, 8 i 9 de juliol, un mes més tard que els altres anys. A més, el format es va veure afectat per la situació. La vicerectora d'Estudiants, mentre parlava de les conseqüències que han suposat aquests canvis, ha explicat que no han "vist un increment molt alt de les notes de tall" respecte d'altres anys. És cert que la nota per accedir a algun grau, com Medicina, "ha pujat algunes dècimes, però no són canvis destacables".
Aquesta nova situació també ha influït en el nombre de participants de les proves i els resultats. Aprofitant que era una situació excepcional, "s'hi han presentat un 30% més d'estudiants que altres anys, a pujar nota" generalment, fet que ha causat "un increment de les llistes d'espera", ha explicat Rodríguez. Cal destacar que aquest increment "s'ha experimentat de manera generalitzada a tot Espanya", ha puntualitzat. També ha influït el fet que hi hagués "més aprovats a Batxillerat" i, per tant, que també es presentassin a la PBAU. Però, si més no, "el nombre d'aprovats és similar als altres anys, lleugerament inferior".
"Sempre tenim llista d'espera" ha dit Rodríguez. Però respecte de l'augment –poc destacable– de preinscripcions a la UIB, també pensen que els alumnes s'han preinscrit a més d'una universitat, "per por de no poder marxar fora" per la crisi del covid-19.
Amb vista a la segona convocatòria, el mes de setembre, la vicerectora ha explicat que "s'espera la mateixa quantitat de cada any", que normalment és inferior a la de la primera. Respecte dels espais habilitats de manera extraordinària en la primera convocatòria, ara tenen "la intenció de només utilitzar la UIB i les seus de cada illa, a més de les que hi ha repartides per Mallorca, com a Manacor". "No tenen previst tornar a utilitzar punts excepcionals com l'aeroport", ha indicat Rodríguez.
Un curs incert
La vicerectora d'Estudiants ha assegurat que ja s'estan "preparant les proves del setembre", així com el curs vinent. En primer terme, es vol aplicar un pla d'actuació normalitzat on poder fer "classes presencials que garanteixin les condicions de seguretat sanitàries". Si fos necessari, hi ha un pla de reserva, tant per modificar la via d'exercir la docència com per si es detecta algun cas i han "de tancar un edifici o una zona de la universitat". Però, "com es va dir en una compareixença anterior, la prioritat és mantenir laboratoris i classes pràctiques perquè siguin presencials". Tot i això, esperen "no haver de posar en pràctica el pla" extraordinari, ha dit Rodríguez. En qualsevol cas, Rodríguez ha recordat que la UIB té "forma i esperit d'universitat presencial", però que estan "preparats per si ve una segona crisi".