PalmaSis forns amb sis propostes diferents, però només un es podrà proclamar creador del Tianet de Sant Sebastià, el nou pastís propi de la festivitat del patró palmesà. El Forn de la Glòria, el Fornet de la Soca, el Forn Fondo, Lluís Pérez Pastisser, Forn i Pastisseria Trias i Pastelería Ángel són els participants del concurs creat per l'Ajuntament de Palma per trobar la recepta que serà típica per les festes de Sant Sebastià. Des del 15 de gener i fins al proper dijous 27, la ciutadania podrà votar quines han estat les millors creacions a través de www.tufaspalma.cat.
Amb les torrades de Sant Sebastià al cap, tres dels participants han pensat en la sobrassada com a element protagonista de les seves receptes. Ha estat el cas dels tres forns que aspiren al títol. Les ja populars canyes dolces de sobrassada de la Glòria ha estat la proposta escollida per la fornera Xisca Camps. "La sobrassada és el producte més emblemàtic de les torrades i la forma de la peça també ens recorda a les fletxes de Sant Sebastià", argumenta Camps sobre el perquè de la tria.
Tot i que les canyes eren un producte que ja oferien abans del concurs, la fornera assegura que en aquests darrers dies la demanda ha augmentat. "Hi ha molta gent que fa el recorregut per tastar els sis pastissos", afirma. De fet, aquest dimecres abans de les 13 h ja havien exhaurit totes les existències del seu aspirant a Tianet.
Sobrassada i tradició
El Fornet de la Soca es manté fidel al seu eslògan –"arqueologia gastronòmica"– i s'ha proposat recuperar la magraneta, amb una versió farcida de sobrassada amb mel. Però, sense dubte, el que més crida l'atenció és la presentació del pastís, que té forma de porquet. "Vàrem pensar que fos una cosa divertida, festiva. La matança sempre ho ha estat, i per això vàrem pensar en aquesta imatge", detalla Arbona.
La magrana farcida de sobrassada amb mel del Fornet de la Soca.Isaac BujTomeu Arbona i María José Orero.Isaac Buj
El reboster del Fornet afirma que fa un any que perfeccionen la recepta, perquè inicialment el concurs estava previst pel Sant Sebastià del 2021. "L'havíem començat a fer amb garrova, però després vàrem decidir fer-lo amb sobrassada. I ara ja fa dos mesos que el venem. A la gent li fa molta gràcia", explica Arbona, qui celebra que només aquest dimecres han produït 200 Tianets i que la resta de dies n'han fet una mitjana de 100.
A més, la senzillesa de la seva elaboració fa que "tothom ho pugui fer a casa seva, gairebé com un taller familiar, tant per als més petits com per als més grans", afegeix. De fet, que el Tianet es pugui fer a casa és un dels requisits de la convocatòria, així com que tingui un preu popular. Per això, tots oscil·len entre 1,50 euros i 3 euros.
La pasta de full amb sobrassada i ametlla del Forn Fondo.Isaac BujLa pastissera del Forn Fondo amb la proposta de Tianet.Isaac Buj
El Forn Fondo li ha donat un nou ús a "la pasta fullada" per crear el seu propi Tianet, declara la pastissera Margalida Riera. "Hem volgut triar productes mallorquins, amb una base de sobrassada i confitura d'albercoc, que fa com una crema. Després li he posat poma, que també en tenim moltes, i ametla", exposa Riera, qui també fa dies que despatxan aquest nou dolç.
Propostes golafres de patata i garrova
Les altres tres propostes, les de les pastisseries Lluís Pérez, Trías i Ángel, han apostat per les creacions més dolces. El més arriscat ha estat Pérez, que ha escollit la garrova com a ingredient principal de la seva coca. "La pasta –inspirada en la coca de patata– té com a base patata, farina, pols de garrova i oli d'oliva mallorquí. I està farcida d'una crema d'ametlla torrada mallorquina, garrova i suc de taronja", assenyala el pastisser.
En el cas de Lluís Pérez, la forma del dolç també és significativa. Es tracta d'una mena de flor, en què "cada bocinet és una mossegada", en la versió petita, perquè també està disponible la versió grossa. Aleshores, "cada tros és una porció per a una persona", detalla Pérez. "Com que era per Sant Sebastià, vaig pensar en un format molt pràctic, per dur a un fogueró i que es pogués menjar amb la mà, sense necessitat de tallar-ho", argumenta. A la seva tenda del carrer Bonaire els Tianets també han estat un èxit i al migdia d'aquest dimecres ja no en quedaven més que els d'exposició.
La coca de garrova i taronja de Lluís Pérez Pastisser.Isaac BujD'esquerra a dreta: el batle de Palma, José Hila; el pastisser, Lluís Pérez, i el regidor de Participació Ciutadana, Alberto Jarabo.Isaac Buj
Per la seva banda, el reboster Pep Trias, amb més de 25 anys d'experiència, ofereix a la seva pastisseria del Secar de la Real una de les propostes més golafres. La candidatura de Trias consisteix en un gató –amb la tradicional combinació d'ametlla, sucre, ous, llimona i canyella–, farcit de crema pastissera i cobert de xocolata.
Finalment, la pastisseria Ángel, on Ángel Cortés ha mantingut viu el negoci familiar creat el 1981, ha presentat una trunyella dolça com a candidata a Tianet de Sant Sebastià. Cortés ha batiat la seva creació com a Pastià, el qual assegura que és 100% artesanal i fet a partir d'ingredients autòctons. La patata torna a estar present a la massa d'aquesta trunyella que, a més, està coberta de taronja i ametlla.
El gató farcit i cobert de xocolata de Forn i Pastisseria Trías.Ajuntament de PalmaLa trunyella dolça amb ametlla i taronja.Ajuntament de Palma
Jurat popular i professional
Les sis propostes estaran sotmeses a votació popular, però també hi haurà un jurat professional que complementarà el veredicte. El jurat el conformen Pep Magraner, de l'Associació de Forners i Pastissers de les Illes Balears; Miquel Àngel Torrens, de l'Associació Petita Indústria de la Fleca i la Pastisseria; Koldo Royo, de l'Associació de Cuiners Establerts a les Illes Balears (ASCAIB); un representant de l'Obreria de Sant Sebastià, i el batle de Palma, José Hila, en representació de l'Ajuntament.
Amb tot, el pastís que obtingui una major puntuació passarà a tenir el títol honorífic de Tianet de Sant Sebastià, resultat que es coneixerà el proper 28 de gener. La recepta es publicarà als programes de festes de Sant Sebastià, juntament amb el nom del creador i el de l'establiment guanyador.