Crisi PP-Vox
Societat 15/07/2024

Els socialistes exigeixen a Galmés que trenqui amb Vox al Consell

Catalina Cladera ha demanat per què l'extrema dreta continua a la institució insular i als governs municipals després d'haver romput amb l'acord de Govern

2 min
Catalina Cladera entrega la vara de comandament del Consell de Mallorca a Llorenç Galmés.

PalmaLa portaveu del PSOE al Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha qualificat d'"anormal" la situació política actual de les Illes Balears, després que Vox rompés l'acord de governabilitat amb Prohens. Cal recordar que el trencament del pacte amb el Govern no afecta els acords amb l'Ajuntament de Palma (on Vox dona suport externament) ni en el Consell de Mallorca. Arran d'això, Cladera ha exigit al president del Consell, Llorenç Galmés, "el trencament immediat amb Vox per aturar la involució que ha comportat aquest primer any de legislatura". "No entenem per què Vox continua als governs municipals i als consells insulars si ha romput amb les institucions autonòmiques", ha afegit.

L'extrema dreta ha romput tots els pactes amb el PP a escala nacional per la discordança expressada per Abascal respecte de la política d'atenció a menors no acompanyats de Feijóo. Segons Cladera, després que els populars donassin el vistiplau al repartiment de MENA per tot Espanya, el líder de Vox, Santiago Abascal "va pitjar el botó del xantatge". En la mateixa línia, Cladera ha apuntat Galmés com la persona que "ha d'actuar i ser responsable". "Si ha trencat els acords a tot Espanya per què en el Consell no?", ha insistit.

Cladera ha considerat "contradictori" que Vox continuï governant a la institució que té la competència d'acollir i emparar els MENA que arriben a l'illa. Per altra banda, també ha fet al·lusió a tots els ajuntaments de Mallorca amb presència de l'extrema dreta en el govern municipal. En són els casos de Calvià, Marratxí, Alcúdia, Llucmajor i Palma. "No poden continuar abraçats al feixisme", ha recalcat.

D'altra banda, la portaveu socialista ha demanat a la presidenta del Govern, Marga Prohens, que "actuï i tregui fora Le Senne de manera contundent" i que "no faci retocs a les decisions que ha pres amb Vox". A més, ha demanat a Prohens "que dignifiqui el Parlament i que tiri enrere decisions que ha pres amb l'extrema dreta", com el Pla de segregació lingüística o la derogació de la Llei de memòria històrica entre d'altres.

"L'extrema dreta no ha vingut a gestionar les institucions, ha vingut a rebentar-les", ha assegurat Cladera. De la mateixa manera, ha fet referència als xocs constants que hi ha hagut entre els dos socis de Govern. "El PP està elaborant un estudi de càrrega i sabem que Vox no hi donarà suport perquè ha votat en contra de la limitació de cotxes a les carreteres d'Eivissa", ha apuntat.

A més, la portaveu socialista ha admès que han "allargat la mà" a Llorenç Galmés per establir "acords amb una sèrie d'aspectes", però no han obtingut resposta per part del president de la institució insular.

MENA

Catalina Cladera també ha explicat que el Consell, amb l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), ha acollit 34 menors no acompanyats i ha denunciat que els hagin allotjat a la setena planta de la residència La Bonanova de Palma. "S'han de cercar centres dignes on puguin tenir una atenció més personalitzada", ha recalcat.

stats