Societat 24/07/2024

La Societat Civil censura que càrrecs del Govern dirigeixin el Pacte per la sostenibilitat

El Fòrum reclama "més transparència" a Prohens amb relació a la composició dels grups de treball i el grup d'experts que seguiran el pacte

ARA Balears
2 min
Turistes a la Seu de Mallorca.

PalmaEl Fòrum de la Societat Civil ha reclamat "més transparència" a la presidenta del Govern, Marga Prohens, en relació amb la composició dels grups de treball i el grup d'experts que seguiran el Pacte per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les Illes Balears. En nota de premsa, el col·lectiu ha traslladat aquest dimecres que la decisió de posar els directors generals del Govern a dirigir aquests grups i debats és "poc operativa", a més de tenir una metodologia que consideren "tecnocràtica, economicista i no participativa".

Alhora, han demanat que s'incloguin temes de treball i grups de feina que tinguin relació amb els problemes i necessitats de la societat de les Balears, com els referents al canvi climàtic i turisme o la convivència entre residents i visitants, i no només amb macroindicadors de destinacions que no tenen els problemes de les Illes. En aquest punt, han asseverat que les pautes de treball del coordinador tècnic de la taula i catedràtic d'Economia, Toni Riera, basats en els indicadors del Travel Index del World Economic Forum, "no són fàcilment traslladables" al context illenc.

D'altra banda, han recordat que van suggerir a Prohens que "no començàs des de zero", pel fet que hi ha anàlisis i treballs anteriors que podrien donar suport als estudis actuals, com els desenvolupats pel Consell de Mallorca o el Consell Econòmic i Social (CES).

D'aquesta manera, exigeixen "rigor i coratge" a l'hora de prendre solucions, com les relatives al flux de turistes a aeroports, ports i vehicles de lloguer, pel que fa a les places turístiques il·legals, la construcció en rústic o la compra "massiva" d'habitatge per part d'estrangers.

Des del Fòrum, esperen que la Mesa per la sostenibilitat "no sigui una estratègia per embolicar les entitats socials i diluir les seves demandes i aspiracions", ja que, ara com ara, no es veuen "mínimament reflectits" en aquest procés liderat pel Govern.

stats