Turisme
Societat28/04/2024

La societat de Menorca s’organitza per forçar el Consell a actuar contra la massificació

El GOB recorda que les mesures que ara reclamen les Canàries no han tingut fruit a les Illes i proposa que s’encareixi molt l’ecotaxa el juliol i l’agost per repartir millor els visitants

David Marquès
i David Marquès

MaóLa societat menorquina s’organitza per intentar forçar el Consell a prendre mesures contra la creixent massificació de l’illa. La massiva mobilització de les Canàries i la imminència d’una temporada que amenaça de batre tots els rècords en l’afluència de visitants a Menorca han posat en alerta les entitats socials i ecologistes.

Un cop més, el GOB n’ha pres el lideratge. Fa mesos que fa sessions informatives per avisar del col·lapse que ens ve a sobre si no es prenen mesures. I ara ha iniciat contactes amb diverses entitats per tal de coordinar les accions que permetin posar fre a la tendència de creixement i als “preocupants anuncis institucionals” dels nous governants. “Volem consensuar les propostes per reconduir la situació i valorar les mobilitzacions que s’han de fer si el Consell continua defugint la seva responsabilitat”, diu el coordinador territorial, Miquel Camps.

Cargando
No hay anuncios

Ja el 19 de març la presidenta del GOB, Margarida Masferrer, va intervenir en el ple per reivindicar l’adopció de mesures urgents. “Cada any hi ha més gent i més vehicles i, per tant, més extraccions d’aigua, més necessitat d’energia, més saturació dels aparcaments i dels espais naturals, més incapacitat de les depuradores per assumir tanta càrrega i més impossible el fet d’accedir a un habitatge”, resumí. La primera mesura que demanava, restringir ja aquesta temporada l’arribada de vehicles, tal com es fa a Formentera, ha estat la primera a ser rebutjada pel Go-vern del PP. “Ara mateix tenim altres prioritats”, sentencià el conseller de Mobilitat, Juan Manuel Delgado.

El coordinador del GOB, Miquel Camps, contradiu, però, el Govern i recorda que no fan falta nous estudis, perquè “ja en tenim un de l’estiu passat, avalat pels tècnics, que diu que a l’agost hi ha un 30% més de vehicles del que correspondria. I Formentera va decidir limitar-ne l’arribada quan sols patia un excés de cotxes del 20%”. Camps crida l’atenció sobre un fet: “A les Canàries es mobilitzen per reivindicar accions que les Balears ja han plantejat, però amb resultats discutibles”. Per exemple, a les Canàries es demana una moratòria turística que a les nostres illes ja és vigent des de 2022 i que Menorca vol ser la primera a aixecar “tot i ser l’illa més desprotegida i on més podria créixer el nombre de places”.

Cargando
No hay anuncios

Les Canàries també reclamen una ecotaxa que les Balears ja tenen, però que, remarca el coordinador del GOB, “no ha servit per descongestionar el turisme”. Des de l’entitat ecologista creuen que el preu de l’impost “és massa baix” (un màxim de quatre euros per nit en hotels de luxe) i proposa “augmentar-lo molt més al juliol i l’agost, perquè desincentivi la gent de venir i reparteixi l’afluència entre tots els mesos de la temporada”.

El benestar perdut

El turisme ha deixat de ser també la gallina dels ous d’or per a molts residents, que han empitjorat la seva sensació de benestar. “La pujada de preus no es tradueix en una pujada de sous, de tal manera que la renda per càpita a les Balears ha passat de ser la més alta de l’Estat als anys 80, a col·locar-se ara en la part mitjana-baixa tot i rebre el triple de turistes”, remarca Camps.

Cargando
No hay anuncios

Davant això, no hi ha un pronunciament oficial del Consell. Tan sols reaccions fruit del debat polític. El president Adolfo Vilafranca anuncia que no canviarà el model territorial de Menorca, però fa temps que promou una modificació del Pla Territorial i de la Llei de la Reserva de la Biosfera, a la qual es nega a renunciar ni tan sols per afavorir un consens amb l’oposició que li permeti aprovar el pressupost. “No podem renunciar a canviar el PTI perquè tenim un compromís amb la gent que ens ha votat”, clarifica. I, tot seguit, acusa l’esquerra d’haver “massificat de manera exponencial l’illa en els darrers vuit anys” i d’haver agreujat la dependència del monocultiu turístic. “Es pengen la medalla de salvapàtries quan, realment, han estat els causants de la situació que ara patim”, recrimina Vilafranca al PSOE i Més.

En tot cas, qualsevol mesura d’urgència per a aquest estiu queda condicionada així al que digui l’estudi de capacitat de càrrega turística que el Consell espera rebre en les properes setmanes. “Ens donarà una bona radiografia i, a partir d’aquest escenari, prendrem una bona decisió”, diu el president. La més imminent podria ser aixecar la moratòria. Menorca sol·licità mesos enrere al Govern ser la primera Illa a fer-ho, però ara Vilafranca vol tenir les dades primer. “Aixecarem la moratòria amb la màxima precaució i mirant d’alterar el menys possible l’habitatge residencial”, assegura.

Cargando
No hay anuncios

El PSOE, però, acusa el Govern del PP de voler agreujar la massificació a l’estiu amb una modificació del PTI que permeti estendre el lloguer turístic al camp. Susana Mora posa en dubte que els populars puguin respectar el model territorial sostenible de l’illa. Més per Menorca també ve avisant de la necessitat urgent de prendre mesures, però el Govern li deixa clar que “no té cap intenció de limitar l’entrada de cotxes aquest estiu”, lamenta el portaveu Josep Juaneda. La darrera iniciativa de Més consisteix a “aturar l’aixeta als qui malbaraten l’aigua”, una proposta per la qual urgeix “mesures efectives” al president: “Estam en alerta, els nivells d’aigua dels aqüífers cada vegada són més baixos i s’atraca l’arribada massiva de turistes que en disparen l’ús. Cal dir prou”.

Els hotelers ho neguen: “No hi ha massificació”

Els hotelers anuncien una nova temporada rècord. Asseguren que la conjuntura internacional, amb el nou conflicte entre Israel i l’Iran, afavoreix els interessos de la indústria a les Illes, ja que molts visitants de països competidors optaran per venir a les Balears. Però, així i tot, neguen que existeixi una saturació real: “A Menorca no hi ha massificació. Els turistes ni la noten”, sentencia Sebastià Triay, el president de la patronal hotelera menorquina. “Tan sols hi ha gent 40 dies en l’any, des de mitjan juliol i fins a darreries d’agost. Però, llevat de moments i zones puntuals, com el centre de Ciutadella els dies de mal temps, no es pot parlar de massificació”.

“El govern del Consell sí que està per Menorca, però hi ha altres partits, com Més, que sembla que no trepitgen de peus a terra. Demana que tanquem l’aixeta d’aigua als turistes, quan tenim una dessalinitzadora que tan sols funciona al 30% del seu rendiment. Si la feim funcionar plenament –assegura Triay– ja ens sobrarà l’aigua”.