Societat 04/07/2024

SOS Sóller convoca una llençolada contra la massificació: "És el moment d'agafar acció!"

La plataforma assegura que totes les accions van encaminades a aconseguir un turisme "sostenible, limitat i respectuós"

Victòria Pons
2 min
Façanes al Port de Sóller contra la massificació turística.

SóllerLa plataforma SOS Sóller ha convocat una llençolada aquest dissabte 6 de juliol com a acció de protesta contra la massificació. Els membres de la plataforma han acordat escriure SOS Sóller sobre un fons blanc i amb lletres vermelles o negres. "Pot ser damunt un llençol, una cartolina, un cartó, una camiseta, el que tengueu a mà, i penjar-ho a un balcó o finestra que doni al carrer", han dit des de la plataforma. "Per favor, feis-ho extensiu al màxim de persones possibles. És el moment d'agafar acció!", han afegit per animar els veïnats a unir-se a la iniciativa.

El poble de Sóller continua amb la lluita per millorar la qualitat de vida dels residents, pal·liar la manca d'aparcament i atenuar la massificació de cotxes. Cal recordar que a l'abril, el municipi va ser el punt turístic amb més ocupació de places hoteleres de tot l'Estat, amb una mitjana del 83,1%, damunt el 83,1% usual en aquesta època, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Durant el mes, Sóller va comptabilitzar 14.665 viatgers, el 91% dels quals foren estrangers.

Col·lapses i retencions

En diverses ocasions, l’entrada a la vall ha estat molt complicada per la gran afluència de cotxes de lloguer, fins al punt de produir col·lapses i llargues retencions a la carretera principal. Davant aquesta saturació, el moviment SOS Sóller ha convocat diverses reunions informatives amb l’Ajuntament, on s’han pres les diferents mesures. De manera puntual i durant els mesos d'estiu, l'Ajuntament ha permès que els titulars de targetes de resident o d'ORA puguin estacionar a qualsevol zona blava de dins Sóller. També s'ha restringit l'accés a Biniaraix als residents de Sóller i Fornalutx, i a aquelles persones que s'allotgen a habitatges de lloguer turístic regulat. D'igual manera, durant un màxim de vuit mesos i excepcionalment, s'han habilitat dos pàrquings dissuasius amb l'objectiu de facilitar la mobilitat en les èpoques de més afluència de visitants. Finalment, l'Ajuntament ha començat a assenyalar diverses places d'aparcament amb zona verda a diferents aparcaments del municipi. Per estacionar-hi, cal tenir la targeta de l'ORA reservada als residents.

Mesures dissuasives

Per la seva part, l'Ajuntament de Sóller va demanar a la Direcció General de Trànsit i el Consell de Mallorca –com a mesura dissuasiva– col·locar panells mòbils informatius de la DGT per informar de l'afluència de visitants. També es va parlar de fer talls de trànsit a la zona de Raixa o de les benzineres de Bunyola, tot i que l'Ajuntament va oposar-s'hi completament pel fet que impedeix l'entrada als mateixos residents. Durant la reunió, el Consell va proposar construir dues rotondes més a la carretera nova, tot i que la plataforma SOS Sóller ha dit que "no en són molt amics de les rotondes". Per altra banda, també considera l'opció d'adquirir solars que funcionin d'aparcaments dissuasius i prohibir l'estacionament al voral de part de la carretera principal.

Igualment, el passat 26 de juny SOS Sóller va convidar els veïns del municipi a una reunió per debatre sobre les diferents mesures acordades amb l'Ajuntament. D'aquesta, varen concloure que "les accions preses fins avui dia són insuficients" i que és necessari implantar mesures de limitació d'entrada de vehicles al municipi. Per això, animen als veïns a penjar llençols, camisetes o cartons blancs amb l'escrit SOS Sóller. Aquesta i la resta d'accions van encaminades a aconseguir un turisme "sostenible, limitat i respectuós".

stats