Medi Ambient
Societat 29/06/2024

Son Bonet Pulmó Verd reclama a l'Ajuntament de Marratxí "passes en ferm" per a la creació del Bosc Mediterrani

Exigeixen al Consistori que compleixi amb el compromís d'engegar el projecte i presentar-lo a Aena

ARA Balears
2 min
Cartell en protesta dels megaparcs fotovoltaics.

PalmaLa plataforma Son Bonet Pulmó Verd (SBPV) ha fet un escrit dirigit a l'Ajuntament de Marratxí en què ha instat al batle, Jaume Llompart, que faci "passes en ferm" en la creació del Bosc Mediterrani de Son Bonet, i que compleixi amb el compromís d'engegar el projecte perquè es pugui presentar a Aena.

L'escrit, explica l'entitat en un comunicat, sorgeix arran de les declaracions fetes per Llompart el maig. Hi asseguren que Llompart "es va escudar en la normativa vigent per permetre l'allau de megaparcs fotovoltaics en sòl rústic a Marratxí".

"El batle continua mostrant la seva oposició en actes i declaracions de cara als veïns del municipi, però el dia d'avui encara es desconeix quina feina ha fet políticament per iniciar el projecte de Bosc Mediterrani a Son Bonet", han denunciat, i han afegit que el projecte requereix un estudi previ, així com negociacions amb Aena.

Diversos cartells reivindicatius.
Pancarta reivindicativa a Marratxí.

Al comunicat, la plataforma ha recordat que el batle s'ha compromès, "en diferents ocasions" a tirar endavant la iniciativa, fet que "contrasta amb la manca d'acció, informació al respecte i amb les declaracions que fa als mitjans sobre els megaparcs fotovoltaics, que posen en entredit els compromisos amb els veïns". "Això en mallorquí es coneix com "nedar i guardar la roba"", han criticat.

Punts d'acció

L'escrit presentat al Consistori té per objectiu reiterar la preocupació de la plataforma i insistir en la necessitat de continuar endavant amb el projecte del Bosc, segons el compromís adquirit per l'Ajuntament en el Ple del 27 de febrer, apunten. En aquesta línia, des de la plataforma han proposat diversos punts d'acció.

  • Seguiment i transparència. L'entitat sol·licita que es facilitin les actes de les reunions mantingudes fins ara amb la direcció de l'aeròdrom o qualsevol altra part implicada. En cas que no s'hagin redactat, demanen que s'elaborin en les reunions vinents i que hi incloguin representants de la plataforma, si és necessari.
  • Elaboració del projecte i acords. Exigeix que la plataforma sigui informada sobre les accions concretes que s'han pres fins ara en aquesta direcció, especialment en la redacció del projecte. "Tenir constància de l'avantprojecte elaborat per l'Ajuntament, o a qui designi, seria una evidència inqüestionable del compliment del punt 1 de l'escrit", assenyalen.
  • Consideracions sobre la importància del Bosc Mediterrani i el seu finançament. La plataforma ha reiterat els beneficis socioeconòmics i ambientals per a les comunitats locals, així com en la salut física i mental de les persones. El projecte, manifesten, permetrà contribuir a la mitigació del canvi climàtic i al benestar dels ciutadans del municipi. També han destacat el programa LIFE de la Unió Europea, instrument financer dedicat al medi ambient i a l'acció pel clima. "El programa LIFE pot ser una font important de finançament i suport per al projecte del Bosc Mediterrani".
  • Actuacions futures. En aquesta línia, han demanat conèixer el calendari estimat per a les pròximes fases de les negociacions amb Aena i qualsevol informació rellevant que els pugui ajudar a entendre l'estat actual del projecte i els passos següents.
stats