Salut
Societat29/10/2023

Son i demència: com ens afecta no dormir?

Dormir malament augmenta el risc de desenvolupar malalties

Dr. Antoni Esteve
i Dr. Antoni Esteve

De ben segur que has notat que, quan no dorms bé, t’aixeques més espès; et costa concentrar-te i et falla la memòria. De fet, la ciència ha demostrat que tenir un son de qualitat és crucial tant per al nostre cervell –millora l’atenció, la concentració i l’aprenentatge– com per a la resta del cos –ajuda a reparar teixits i reforça el sistema immunitari–. Però, què passa quan dormim malament?

Si passem una mala nit, l'endemà notarem els efectes de dormir poc: ens sentirem fatigats al llarg de la jornada, es reduirà l’atenció i la memòria, estarem més irritables, augmentarà el temps de reacció... De fet, diversos estudis demostren que una privació de son al volant ens afecta d’una manera comparable a tenir un nivell d’alcoholèmia en sang de 0,10g/L, que dobla la quantitat permesa de 0,05g/L.

Cargando
No hay anuncios

Una mala nit la pot tenir tothom. El problema ve quan, per un motiu o altre, dormim menys del necessari de forma continuada en el temps. La manca de son és una epidèmia silenciosa que, segons la Societat Espanyola de Neurologia, afecta un 48% de la població. A la llarga, aquesta falta de son s’associa a un dèficit cognitiu i, fins i tot, a l’aparició i empitjorament de la demència.

En el cas de l’Alzheimer, també s’hi ha observat relació. L’evidència científica més recent ens trasllada que dormir ajuda a netejar la proteïna beta-amiloide, una de les responsables de l’aparició o empitjorament de l’Alzheimer. Una sola nit sense dormir ja pot incrementar els nivells de beta-amiloide al cervell i augmentar el risc de desenvolupar demència en persones que tenen problemes per dormir. De fet, un estudi estimava que el 15% dels casos d’Alzheimer s’atribuïen a un mal descans.

Cargando
No hay anuncios
Consells fàcils i pràctics

Ara que coneixeu la importància del bon dormir, us deixem cinc consells perquè els pugueu aplicar en el vostre dia a dia.

–Mantingueu un horari de son regular. El nostre cos funciona de manera cíclica, com un rellotge. És important respectar aquests ritmes anant a dormir i llevant-nos cada dia a la mateixa hora, per tal que el nostre cos sàpiga quan li toca tenir son i quan hem d’estar més desperts.

–No fer més de mitja hora de migdiada. En cas que tinguem son a la tarda, una migdiada de 15-30 minuts ens pot ajudar a recarregar energies. Si més no, dormir més de mitja hora pot dificultar agafar el son a la nit.

–Evitar el cafè a partir del migdia. Els estimulants com la cafeïna poden dificultar la conciliació del son si els prenem durant les 6 hores prèvies a anar al llit. Aquests no només inclouen el cafè, sinó també el té, la xocolata i refrescs.

–Evita sopars pesats, picants o amb alt contingut de sucre. També és important no consumir alcohol ni tabac 4 hores abans d’anar a dormir.

–Reserva el llit únicament per dormir. És crucial que no l’utilitzem com un espai diari per llegir, mirar la televisió o, encara pitjor, treballar.


Cal que tinguis present que, tot i que aquests consells poden marcar un abans i un després en la qualitat i quantitat del teu son, a vegades no són suficients. Si veus que, tot i seguir uns bons hàbits de son, no aconsegueixes un bon descans, et recomanem que et posis en contacte amb un especialista en medicina del son, per tal d’evitar que la privació de son afecti la teva salut.