Societat08/12/2019

Son Llàtzer rep un reconeixement de l'OMS i Unicef per l'atenció a la lactància

El centre acaba de superar la segona fase de les quatre que hi ha per ser qualificat com un hospital IHAN

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaSon Llàtzer acaba de superar l'avaluació de la fase 2D de l'acreditació com a hospital IHAN (Iniciativa per la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància) per la protecció, promoció i el suport a la lactància exclusiva materna des del naixement. Aquest reconeixement és fruit del treball de la Comissió de Lactància del Sector Sanitari de Migjorn, que l'any 2013 es va adherir a la iniciativa en la fase 1D, ha informat la Conselleria de Salut i Consum en un comunicat.

L'acreditació IHAN és un procés complex, que requereix la implicació tant dels professionals com de la direcció del centre. Per facilitar-lo, la IHAN proposa l'aplicació escalonada en quatre fases (un camí en 4D), això permet plantejar-se metes properes i planificar-ho millor des del punt de vista administratiu i de gestió.

Cargando
No hay anuncios

La IHAN és una iniciativa de l'Organització Mundial de la Salut i d'Unicef per animar els hospitals, els serveis de salut i les sales de maternitat a adoptar pràctiques assistencials que protegeixin, promoguin i donin suport a la lactància materna exclusiva des del naixement. Es proporciona el suport necessari perquè el personal sanitari responsable de l'atenció de mares i nounats aconsegueixi canviar-ne les pràctiques i millorar les taxes de lactància, de manera que finalment s'obtingui l'acreditació com a hospital IHAN.

L'acreditació IHAN és un guardó que s'atorga als hospitals que compleixen una sèrie de requisits, entre els quals hi ha els anomenats 'Deu passos per a una feliç lactància natural', basats en proves científiques i aprovats com a estàndards de bona pràctica clínica. Complir el Codi de comercialització de succedanis de llet materna i tenir almenys el 75% de lactància materna exclusiva en el moment de l'alta són algunes altres de les condicions.

Cargando
No hay anuncios

A tot hospital acreditat també li exigeixen oferir informació i suport a les mares que decideixin no alletar, que es respecti i es promogui el desenvolupament del vincle amb el fill o filla i que se'ls ensenyi com preparar i administrar els biberons de succedanis de manera segura, a més de prestar-los assistència en el part seguint l'Estratègia d'Atenció al Part Normal del Sistema Nacional de Salut, de manera que, quan la situació clínica de mare i nadó ho permetin, es respectin les seves necessitats i la creació del vincle maternofilial i es doni suport a l'inici precoç de la lactància.

Comissió de Lactància

La Comissió de Lactància del Sector Sanitari de Migjorn, constituïda l'any 2009, està formada per comares, personal d'infermeria i auxiliars d'infermeria de l'àrea maternoinfantil de Son Llàtzer i dels centres d'atenció primària que hi estan adscrits, a més de ginecòlegs, metges residents, pediatres i representants dels grups de mares que donen suport a la lactància materna.

Cargando
No hay anuncios

L'any 2018, la taxa de lactància materna en el moment de l'alta dels 2.007 parts atesos a l'hospital va ser del 81,43%. D'altra banda, per reforçar la lactància materna i resoldre dubtes varen ser citades al Lactari de Son Llàtzer 1.683 famílies.

La Unitat de Neonatologia inclou diversos programes, com el de portes obertes durant les 24 hores per a pares i mares, el de participació familiar, el de Mètode Mare Cangur, l'administració de suplements amb mètodes alternatius a la tetina, etc., que faciliten i afavoreixen la instauració de la lactància materna.