ENERGIA
Societat24/11/2018

Son Salomó veu la llum després de tres anys de bloqueig del PP

El canvi a l’executiu espanyol, l’arribada de Teresa Ribera al Ministeri i les gestions de Marc Pons han resultat claus per accelerar el parc fotovoltaic

Iván Martín
i Iván Martín

CiutadellaLa finca de Son Salomó està ubicada al nord de Ciutadella, al camí de Punta Nati. És avui dia la gran esperança de tots aquells que aposten per un canvi en el model energètic de Menorca, accentuat arran de l’apagada de 56 hores que afectà 38.000 usuaris a final del mes passat. L’empresa promotora de la iniciativa que convertirà Son Salomó en el parc fotovoltaic més important a les Balears és Ceconat Menorca SL.

El projecte d’ampliació, que inclou l’objectiu de generar el 20% del consum energètic de l’illa, va rebre un impuls el 27 de juliol amb l’autorització del Consell de Ministres per a la connexió de la xarxa elèctrica a la planta de Ciutadella. Cal dir que Son Salomó és la base per poder créixer mitjançant la producció d’energies netes. Arribar al 20% del consum energètic de Menorca és una fita que s’hauria d’assolir l’any 2020, si tenim en compte les manifestacions que han realitzat recentment el conseller d’Energia del Govern balear, Marc Pons, i la presidenta del Consell insular, Susana Mora, qui ha declinat fer declaracions a l’ARA Balears sobre aquest tema.

Cargando
No hay anuncios

El procés d’ampliació del parc fotovoltaic de Son Salomó també ha viscut una baixa inesperada, però sense que afecti els tràmits que s’estan duent a terme per materialitzar el projecte. L’administrador, Lluís Declaux, abandonà per motius personals poc després de l’autorització del Ministeri per la Transició Ecològica a connectar-se a la subestació elèctrica de Ciutadella. En l’actualitat, els administradors de Son Solomó són Marcos Presa i Roque Rodríguez, els mateixos que estan al capdavant del projecte del parc fotovoltaic de Biniatria d’Alcúdia. D’altra banda, l’empresa Som Energia és l’encarregada del manteniment de la planta actual de Son Salomó i ha col·laborat amb l’ampliació del parc.

Precisament, l’ampliació no ha arribat exempta de polèmica. En un principi, ocupava una superfície de 173 hectàrees. El Consell de Menorca acceptà la reducció a 104 per a una iniciativa de 49,9 MW. Entitats com Els Amics de Punta Nati i la Societat Arqueològica Martí i Bella s’hi oposaren perquè consideraven que el projecte representava un impacte patrimonial i paisatgístic molt elevat i afectava la zona catalogada com a Àrea d’Interès Paisatgístic de Punta Nati, àrea que, per cert, concentra fins a 80 béns d’interès cultural.

Cargando
No hay anuncios

Teresa Ribera i Marc Pons

És l’arribada de Teresa Ribera al Ministeri una de les claus per entendre el canvi en el model energètic que s’està produint. Ribera, des del seu nomenament, ha visitat en tres ocasions l’illa. Durant un acte duit a terme al municipi del Mercadal anuncià el desbloqueig de Son Salomó i el trasllat a la Unió Europea d’un projecte per declarar Menorca com a zona pilot en energies renovables. També s’interessà pels efectes de l’apagada elèctrica viatjant a l’illa. Els quatre eixos bàsics del seu projecte al capdavant del Ministeri són la derogació de l’impost del sol, la negativa a prorrogar el funcionament de les centrals nuclears, el tancament de les centrals tèrmiques de carbó i impulsar les energies renovables.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, a Palma, el conseller balear d’Energia, Marc Pons, també ha liderat, juntament amb l’exdirector general de Canvi Climàtic de l’Executiu Joan Groizard, una valenta aposta per posar les Illes Balears en el mapa de la producció de les energies netes. Marc Pons ha explicat que Son Salomó “disposa de totes les autoritzacions estatals i autonòmiques; ara està únicament pendent de la llicència municipal”. Pons espera establir amb els promotors un primer contacte en els pròxims dies i ha destacat l’avanç que suposarà per a Menorca el projecte: “Permetrà assolir el 20% de l’energia que generi l’illa, una xifra molt rellevant i que significa una passa importantíssima”.

A més, el titular autonòmic d’Energia no oblida la paràlisi que ha sofert el projecte durant l’anterior legislatura de Mariano Rajoy: “En els darrers tres anys, Madrid no ha mogut ni un sol paper”. En canvi, Marc Pons recorda el canvi en el model energètic amb l’arribada del govern socialista a la Moncloa: “Des de l’inici de legislatura l’hem reclamat i amb la ministra Teresa Ribera s’ha desbloquejat via Consell de Ministres”. El Partit Popular tancà les portes als projectes sostenibles. Les reivindicacions menorquines per continuar amb el projecte de Son Salomó, a més d’altres iniciatives similars, s’han posat damunt la taula del Ministeri d’Energia d’Álvaro Nadal, d’on sempre va rebre negatives i en algunes ocasions, tal com ha reconegut públicament la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, s’han negat a fixar un data per mantenir reunions.

Cargando
No hay anuncios

Compte enrere

Un dels dos socis que configuren la propietat del projecte, Marcos Presa, avançà dijous a l’ARA Balears la previsió de tenir en funcionament l’ampliació de Son Salomó “un poc abans de final del 2019”. La primera passa és obtenir un punt de connexió que l’ha de facilitar Red Eléctrica de España. Paral·lelament, l’Ajuntament de Ciutadella tramitarà per interès general la llicència municipal. Tot això sempre que arribin les ajudes públiques, ja que, com recorda Marcos Presa, “les renovables encara no són rendibles”.

Cargando
No hay anuncios

L’ampliació del parc té un cost entre 35 i 40 milions d’euros. La propietat també té projectat una iniciativa de 10 milions d’euros a Biniatria, Alcúdia. De tota manera, el de Son Salomó es convertirà en la planta fotovoltaica més gran de les Balears. Tot i que la mitjana de producció d’energia renovable se situarà en el 20%, Presa assegura que els dies de “molt de sol o en temporada baixa, quan hi ha menys establiments hotelers oberts, la producció pot arribar a un 40 o 50%”. El propietari del projecte de Son Salomó ho té clar: “Els menorquins seran molt afortunats, i l’illa, la més sostenible de tot el Mediterrani”.