Son Espases fa el primer autotrasplantament de ronyó de donant viu
És la primera intervenció d'aquestes característiques que es du a terme a les Balears
PalmaEl Servei d'Urologia de l'hospital Son Espases ha efectuat amb èxit un autotrasplantament de ronyó de donant viu a una dona de 60 anys amb una patologia renal. La Conselleria de Salut ha assenyalat que aquesta intervenció, la primera d'aquestes característiques que es fa a les Illes, ha consistit en l'extracció del ronyó per laparoscòpia i en un autotrasplantament renal, aprofitant la mateixa incisió per a l'extracció de l'òrgan i el seu implant posterior.
Aquesta tècnica, ha destacat el Govern, és la mateixa que es fa per a l'obtenció d'òrgans de donant viu. En aquest cas, s'ha aconseguit salvar la funcionalitat d'un ronyó, que, sense l'aplicació d'aquesta tècnica, s'hauria perdut.
Salut ha informat que l'obtenció d'òrgans de donant viu per cirurgia mínimament invasiva permet preservar la funcionalitat per al seu posterior trasplantament. A més, ha afegit que té els avantatges d'un menor patiment per al donant i per a l'òrgan i, així, s'aconsegueixen resultats de supervivència millors per a l'òrgan i per al receptor.
Amb aquesta cirurgia, el Servei d'Urologia de Son Espases obre la porta per continuar aplicant aquesta tècnica. La Conselleria ha subratllat que la intervenció exitosa s'ha fet en un moment en què vivim condicionats per la pandèmia del covid-19, la qual cosa ha provocat un descens del nombre de trasplantaments renals.
Enguany, els professionals de Son Espases han fet 32 trasplantaments de ronyó. Tots, excepte aquest cas, han estat extrets de pacients amb mort encefàlica o amb asistòlia controlada.