Un estudi confirma que el turisme a les Pitiüses espanta els dofins
La presència d'aquests mamífers disminueix a l'estiu a causa del renou del trànsit marítim a la zona dels Freus
PalmaL'associació Tursiops ha confirmat que la presència de dofins disminueix a l'estiu a causa del renou del trànsit marítim a la zona dels Freus, dins l'àmbit del Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera. Com ja va informar l'ARA Balears, els dofins fugen del turisme i aquesta activitat ha multiplicat per deu el trànsit marítim entre les dues illes.
L'entitat disposa de tres hidròfons (micròfons submarins) instal·lats a prop de la costa eivissenca que han pogut confirmar l'impacte humà que té el trànsit, eminentment recreatiu. La presència de dofins és més abundant a l'hivern que a l'estiu, però això no passa en el cas dels illots de Ponent, on els cetacis es poden veure durant els mesos de calor.
Els hidròfons han registrat un "important nivell de renou" causat per l'activitat humana que procedeix tant d'embarcacions d'oci com de ferris i grans vaixells. Les dades sorgeixen de l'anàlisi preliminar fet per Tursiops durant els 18 primers mesos de seguiment que estan fent d'aquest mamífer. L'estudi, però, encara es troba en fase de validació científica.
El projecte es diu 'Els nostres dofins i compta amb el suport de l'Ajuntament de Sant Josep des del 2017. L'objectiu és estudiar els renous naturals o causat pels humans i la presència de cetacis, sent la primera iniciativa d'aquest tipus que es desenvolupa a la Mediterrània durant tant de temps. Pròximament esperen comprovar si les poblacions de dofins dels Freus i els illots de Ponent són les mateixes, perquè gràcies als xiulets que fan aquests animals es pot identificar a cada individu.