Sotomayor pot perdre el tercer Grau per la seva entrevista a IB3
La presó reté la reclusa i l’adverteix de les conseqüències que pot patir
PalmaLa direcció del centre penitenciari de Palma va retenir ahir dematí la reclusa Margarita Sotomayor, l’exdirectora de Comunicació del Consell de Mallorca, quan es disposava a sortir per anar a fer feina després de la seva entrevista amb la periodista Neus Albis en el programa d’IB3 Televisió Dues voltes. Sotomayor, que fou condemnada a 5 anys de presó pel cas Maquillatge i ja gaudeix del tercer grau penitenciari -només ha de pernoctar al Centre d’Inserció Social (CIS)-, no va poder anar a treballar a l’empresa Bimont. En el centre li demanaren pel que havia explicat a la televisió i fou advertida que podria perdre el règim de semillibertat de què gaueix i tornar al segon grau penitenciari.
La parella de Sotomayor es posà en contacte amb l’associació sense ànim de lucre Equipo 25.2, que dóna servei a les persones que estan privades de llibertat i viuen en els centres penitenciaris, per contar a l’entitat que els funcionaris de la presó no l’havien deixada sortir del centre. Tot seguit, l’advocat penalista Vicente Campaner, en nom de l’associació, presentà ahir una denúncia davant el Jutjat de Guàrdia en què demana l’ habeas corpus. El misser va al·legar que havien “retingut il·legalment la senyora Sotomayor presumptament per haver participat en l’entrevista oferida a la cadena IB3, en la qual es denunciava la violació dels drets humans a la presó de Palma”.
Sembla que el cap de servei del CIS havia ordenat que se la detingués i que se li impossibilitàs desenvolupar la seva vida diària amb normalitat fins que el director del centre no s’hi reunís amb motiu de l’entrevista que va fer a la televisió. L’ habeas corpus, que sol·licità l’advocat, té per finalitat posar qualsevol persona detinguda il·legalment a disposició immediata de l’autoritat judicial competent. Però el titular d’Instrucció número 1 de Palma, José Manuel Sobrino, en funcions de guàrdia, denegà l’ habeas corpus a l’advocat. El jutge argumentà la decisió basant-se en la situació processal de Sotomayor i que els fets no tenien a veure amb l’entrevista. Tot i així, hores més tard, la presó deixà sortir la reclusa després de la reunió amb la direcció del centre i haver rebut les advertències.
Margarita Sotomayor fou condemnada per l’Audiència per haver signat la concessió de dues subvencions de 120.000 euros a una productora de televisió, que es demostraren irregulars. Les ajudes públiques, com admeté el propietari de la productora, Miquel Oliver, durant la investigació del cas, no es feren servir per a la producció de programes com deia l’expedient. Sotomayor compartí el banc dels acusats amb l’expresidenta del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar i l’exvicepresident insular Miquel Nadal, que, havent atorgat les subvencioins, havien comprat la meitat de la productora.
A l’entrevista a la televisió, Sotomayor explicà l’angoixa viscuda a la presó i confessà la por que tenia de com es prendrien les seves declaracions. “No pensava mai que a Espanya es vulnerassin els drets humans de la manera que es fa a la presó. Al que suposa la condemna en si, s’hi ha d’afegir aprendre a conviure amb un règim inhumà. Maltractaments contínuament, maltractaments de paraula cada dia, a tothora. El més suau que he sentit és: ‘No os merecéis el aire que respiráis”, contà.