Els menors de 25 anys de les Illes cobren 14.000 euros a l'any i elles, 1.000 menys

Set de cada deu joves dediquen més del 50% dels seus ingressos mensuals a l'habitatge, segons les primeres dades de la macroenquesta de la Conselleria d'Afers Socials

Un de cada deu joves que s'emancipa ha de tornar a viure amb la família.
08/11/2023
2 min

PalmaEl sou mitjà dels treballadors més joves de les Illes no arriba al salari mínim interprofessional (SMI). Això es desprèn de les primeres dades de la recent macroenquesta de la Conselleria d'Afers Socials, elaborada amb l'Ibestat, que analitza la situació del jovent de les Illes Balears des de diferents àmbits. En detall, el salari dels joves menors de 25 anys se situa en 13.984 euros a l'any, mentre que el SMI és de 15.120 euros bruts a l'any.

Ara bé, la situació és encara pitjor en el cas de les dones joves, les quals es calcula que cobren de mitjana 1.000 euros menys a l'any que els seus companys homes. D'altra banda, a partir dels 24 anys, la remuneració mitjana dels joves millora lleugerament: el sou dels que tenen entre 24 i 35 anys es situa en 20.075 euros. En aquest cas, però, la bretxa de gènere continua igualment present.

Aquestes xifres, combinades amb la situació que viu el mercat de l'habitatge a les Illes, es traslladen en un detriment per a l'emancipació dels joves, que a final del 2022 va caure fins al 18,6% en el cas de les persones d'entre 19 i 26 anys. Cal tenir en compte que aquesta proporció, el 2019, era del 37%.

Una altra taxa que revela aquesta situació és l'índex d'esforç immobiliari, que mesura el nombre d'anys de sou íntegre que un ciutadà ha de destinar per adquirir un habitatge. En el cas de les Illes, aquesta edat cada vegada s'endarrereix més: aquí calen 16 anys, el temps més elevat de tot el territori espanyol, on la mitjana és de 7,4 anys.

Un de cada tres té dificultats per pagar el lloguer

Quant a l'emancipació, l'enquesta també demostra que un de cada deu joves que s'emancipa ha de tornar a viure amb la família i que al voltant d'un 32% de joves té problemes per pagar el lloguer o la mensualitat. Pel que fa a les xifres d'ocupació, les dades apunten que l'edat mitjana en què els joves comencen a treballar és als 18,5 anys i que la majoria ho fa al sector de l'hostaleria i el comerç. Si bé un 70% dels joves que treballen ho fan a jornada completa, un 80% té un contracte indefinit.

stats