Premi producte ecològic 2024

El suc ecològic de raïm de Sa Casa Pagesa, premi d'Apaema 2024

El raïm per elaborar aquest suc "prové d'una finca de Santa Maria, que té una vinya de més de cinquanta anys de la varietat local mantonegro"

El suc ecològic de raïm de Sa Casa Pagesa, premi producte eco de l’any 2024
ARA Balears
20/04/2024
3 min

PalmaEl suc ecològic de raïm de Sa Casa Pagesa ha estat reconegut per Apaema amb el premi producte ecològic del 2024 per la seva "excel·lència". El representant de la família, Antoni Feliu, ha explicat que el raïm per elaborar aquest suc "prové d'una finca de Santa Maria, que té una vinya de més de cinquanta anys de la varietat local mantonegro". D'aquesta vinya també es fa vi, però han explicat que els dos darrers anys han tingut un excedent de raïm "gràcies al servei d'elaboració de S'Obrador d'Apaema", que va permetre que aquest sobrant de raïm no es tudàs. A més, el suc es comercialitza en botelles de vidre d'un litre o 500 ml "per tal de reduir l’ús de plàstics d’un sol ús", ha explicat l'associació de pagesos ecològics.

Després d'haver rebut la notícia del guardó, Feliu ha dit que el reconeixement "posa en evidència la necessitat de projectes com S'Obrador d'Apaema", que, segons ha dit, "aposten per donar oportunitats a petites produccions". També ha afegit que és un "petit acte de dignitat" dins la realitat d'un sector "en què les oportunitats comercials i els requisits de l'administració només afavoreixen les grans empreses" i fan més complicada "la supervivència de les famílies pageses que mantenen el territori viu". En aquest sentit, ha volgut fer una reivindicació en contra de "l'excés de normativa sanitària que s'imposa a aquestes petites explotacions" i que, de nou, "només poden complir aquells grans productors".

Sa Casa Pagesa és originària de Sant Jordi, però es reivindiquen com a pagesos "sense terra", i actualment duen la gestió agrícola i ramadera de diverses finques d'arreu de l'illa, posant una cura inamovible pel manteniment de les varietats locals i les races autòctones. "Nosaltres defensam una illa diversa, amb petites produccions que també ho siguin, lluitam contra un món cada vegada més homogeni", ha dit Antoni Feliu. A més, la família, ha expressat que reben el guardó com un petit homenatge a la figura de Susana Mercedes Ramírez Cobo, un pilar de la família que tristament els va deixar l'any passat i que va ser una de les principals impulsores d'aquest producte.

Pel que fa al jurat encarregat de valorar els productes presentats, està format per una gran varietat de representants de la societat civil en diferents àmbits, com l'agroecologia, les institucions i el disseny. Els criteris que tenen en compte a l'hora de prendre la seva decisió són la qualitat del producte, la presentació, la innovació, l'ús de varietats locals i els criteris ambientals i socials en la producció. En aquesta vuitena edició, durant la deliberació, van destacar que enguany hi havia molta diversitat de productes i que cada any el grau d'innovació és més alt.

Els participants al premi Producte Eco de l'any 2024 inclouen Es Garrover de Mallorca amb el seu batut de garrova proteic, Sa Madoenta amb l'oli d'oliva verge extra Sa Madoneta, Oliuga amb el seu oli verge extra, Agromallorca amb la tomàtiga ramallet ratllada, Flor de Figa amb la confitura de figa, Planet Greens amb els mesclums de microbrots, Formatges Es Pinaró de ses Monges amb el Parpa, i Casa de la Milagrosa Centre Especial d'Ocupació Mater amb els ous Mater. Amb aquest premi, el suc ecològic de raïm s'afegeix a la llista dels altres set premiats dels anys anteriors, i es comercialitzarà amb un adhesiu que l’identificarà com a guanyador del Premi producte eco de l’any 2024. El guardó s’entregarà aquest diumenge, 21 d’abril, a les 13.15 h a Porreres durant la Diada d’agricultura ecològica.

stats