Només quatre centres de salut de les Balears tenen psicòleg

3 Salut Mental llança la campanya 'Del suïcidi, en xerram', per lluitar contra l'estigma i conscienciar la ciutadania

Tret de sortida a la campanya "Del suicidi, en xerram.
2 min

Palma'Del suïcidi, en xerram'. Sota aquest lema i en el marc del Dia mundial per a la prevenció del suïcidi, el programa des(Integrades) de l'associació 3 Salut Mental ha llançat una iniciativa amb col·laboració amb la Conselleria de Famílies i Afers Socials i la de Salut. El projecte pretén visibilitzar la problemàtica als carrers, acostar espais de diàleg a la ciutadania i rompre el silenci i l'estigma que viuen les persones i els entorns que ho pateixen. Actualment, només quatre centres de salut de les Balears tenen consulta psicològica.

En el marc del programa, una seixantena d'entitats socials i institucions de les Illes penjaran banderoles amb imatges de la campanya a les façanes i a les xarxes socials. Es desplegarà un programa de trobades i xerrades de sensibilització obertes a tota la ciutadania.

Les trobades aniran a càrrec de professionals del programa (des)Integrades de 3 Salut Mental i es duran a terme entre el 10 de setembre i el 16 de novembre a totes les entitats participants. Les primeres són el 10 setembre a Capdepera, l'11 de setembre a Gira-Sol, el 17 de setembre a AFASME (Menorca) i el 19 de setembre a Artà.

La coordinadora de des(Integrades), Maria Amengual, ha definit el principal objectiu de la campanya: "Del suïcidi, se n'ha de parlar, perquè és l'estratègia més efectiva. Darrere d'aquest tipus de conductes hi ha un mal emocional que no surt, que està amagat", ha assegurat". "L'OMS diu que la manera més viable per eliminar la vàlvula de pressió emocional és parlant-ne".

Manca de sanitaris

Malgrat tot, la manca de sanitaris que pateixen les Balears impacta en l'atenció als usuaris amb problemes de salut mental. Les llistes d'espera per accedir a un facultatiu són altes i exigeixen, en la majoria dels casos, una derivació per part dels metges de família. "Tenim usuaris diagnòstics que esperen tres mesos entre consulta i consulta. Falten educadors socials, treballadors socials, psicòlegs, psiquiatres...", ha lamentat Amengual.

La pandèmia, ha dit Amengual, va servir per visibilitzar la realitat del suïcidi, "que estava oculta". "Abans, ningú no parlava del suïcidi, es vivia molt en privat quan és una realitat que ens implica a tots", ha recordat. Des d'aquell moment, la situació ha millorat pel que fa a l'augment de persones que demanen ajuda, "però els recursos són tremendament insuficients".

Per la seva banda, el coordinador assistencial de Salut Mental de la Conselleria de Salut, Antonio Zamora, ha lamentat que els temps d'espera "sempre són superiors als que es voldria". "Hi ha una carència de professionals i feim feina per trobar-los", ha afegit. Zamora ha explicat que Salut té present la possibilitat d'incorporar un psicòleg a cada centre de salut. "La gerència d'Atenció Primària ho està mirant, però hi ha molts centres de salut i unitats bàsiques. És un projecte al qual s'ha de donar forma", ha dit.

stats