"Es va suïcidar el meu germà l'any 2017 i ens vam trobar en una espècie de buit"

L'Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi de les Illes Balears reclamen millores en l'atenció als familiars de persones que se suïciden

UN PROBLEMA EN AUGMENT  L’Organització Mundial de la Salut calcula que almenys el 20% dels joves patirà alguna forma de malaltia mental, com depressió, trastorns de l’estat d’ànim, abús de drogues, comportaments suïcides o trastorns alimentaris. A Catalunya, el departament de Salut ha activat el Codi Suïcidi per prevenir les temptatives de suïcidi.
Ara Balears
16/11/2019
2 min

PalmaL'Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi de les Illes Balears (AFASIB) reclama a les administracions l'aplicació de protocols "clars" que garanteixin l'atenció psicològica amb recursos públics als familiars i a la gent propera a les persones que se suïciden, segons ha informar l'agència Efe.

"Fa falta implantar protocols i sistemes de derivació eficients", explica en una entrevista amb Efe la presidenta de l'AFASIB, Xisca Morell, que va crear l'organització a partir de la seva pròpia experiència per oferir recursos als qui han d'afrontar un dol per suïcidi.

"Es va suïcidar el meu germà l'any 2017 i ens vam trobar en una espècie de buit en el qual una part de la família cercava si hi havia grups per poder parlar amb persones que estiguessin en una situació similar, i no n'hi havia", rememora Morell, que va treballar en "la gestió" de les seves emocions "a través del telèfon amb altres supervivents" i amb psicòlegs de les associacions que va trobar fora de Mallorca.

Llavors va decidir impulsar AFASIB, que es va registrar com a associació l'any 2018, i va començar a posar la seva experiència al servei de persones que passaven per la mateixa situació per la qual ella ja havia passat. Fins ara ja ha atès 51 famílies, que sobretot demanen assistència grupal. "Necessites tenir la sensació de comprensió. Hi ha una tendència a cercar en la família els motius, o pensar que aquestes famílies no van estar on havien d'estar i que per això es va produir el suïcidi", relata.

Per superar aquesta situació, en la qual el "supervivent" tendeix a aïllar-se en el seu dol, és quan cobren sentit les associacions com la seva, incideix, "perquè una persona que ha passat per aquesta mateixa experiència entén perfectament l'ambivalència, la necessitat de verbalitzar una vegada i una altra el dia del suïcidi". "El que es fa en aquests grups -continua- és normalitzar tots aquests sentiments i totes aquestes sensacions de culpa, fer que entenguin que les persones de l'entorn s'allunyen perquè no saben com acostar-s'hi".

Segons l'opinió de Morell, és important que existeixin organitzacions que promoguin intercanvis d'experiències que contribueixin a afrontar el dol per suïcidi, però també ho és que les administracions públiques millorin la seva atenció als "supervivents" i contribueixin a trencar el tabú. "Hi ha molta falta d'informació en general, fins i tot en el sector sanitari manca de formació específica en conducta suïcida i en dol per suïcidi", lamenta la presidenta de l'Afasib.

stats