Societat01/01/2018

La primera nit de l'any tindrà la lluna plena més grossa del 2018

Entre el perigeu i la lluna plena hi haurà només 4 hores de diferència

Miquel Bernis
i Miquel Bernis

BarcelonaQui vulgui veure la lluna plena més grossa de l'any 2018 més valdrà que no es distregui. Aquesta nit es produirà la coincidència més clara de l'any entre la lluna plena i el perigeu, fet que donarà lloc a la superlluna més destacable del 2018. Entre un fenomen i l'altre hi haurà només 4 hores de diferència. El perigeu es produirà quan faltin 4 minuts per les onze de la nit, en aquest moment la lluna estarà a 356.565 quilòmetres de la Terra, és a dir, uns 50.000 quilòmetres més a prop que d'aquí quinze dies. La lluna serà totalment plena quan faltin sis minuts per dos quarts de quatre de la nit.

Avui la lluna sortirà al voltant d'un quart de sis de la tarda i demà es pondrà passades les vuit del matí. La següent lluna plena, encara al gener, també serà més grossa del normal, però en aquest cas entre el perigeu i la plenitud de la lluna hi haurà més d'un dia de diferència. Després d'això caldrà esperar fins al febrer del 2019 per veure una altra de les anomenades superllunes.

Cargando
No hay anuncios

La distància entre la Lluna i la Terra s'escurça i s'allarga fins a 50.000 quilòmetres de forma cíclica, amb un cicle bastant similar al cicle lunar. El perigeu és el punt de màxima proximitat, i l'apogeu la distància més llarga. Entre perigeu i perigeu hi ha uns 29 dies, i a mig camí hi ha sempre un apogeu.

Si es té en compte que la distància mitjana entre la Terra i el seu satèl·lit és d'uns 384.000 quilòmetres, amb una aproximació de 50.000 quilòmetres n'hi ha prou perquè pugui arribar a ser perceptible. Una superlluna es pot arribar a veure un 14% més grossa i un 30% més brillant que una lluna convencional.