El Suprem confirma la condemna de tres mesos de presó a un empresari per la mort d'un treballador a Mallorca
Els fets varen tenir lloc l'octubre del 2017, quan l'home estava traient una estufa per una finestra i va caure des d'una altura d'uns quants metres
PalmaEl Tribunal Suprem ha confirmat una condemna de tres mesos de presó i una multa a un empresari per la mort d'un treballador en una empresa de transports a Mallorca. L'accident va tenir lloc l'octubre del 2017, quan el treballador, que estava traient una estufa per una finestra, situada a uns quants metres d'altura, per posar-la en un palet de fusta sobre un carretó elevador, no va poder suportar el pes de l'aparell i va caure, per la qual cosa patí lesions greus.
L'empresari acusat, juntament amb una altra persona, va carregar el ferit al seu vehicle per traslladar-lo a l'hospital. La sentència d'instància no va considerar demostrat que l'home estigués intentant allunyar-lo del lloc de feina per evitar la seva responsabilitat, com varen defensar la dona de la víctima i la Fiscalia. Tampoc va considerar acreditat que després de la caiguda l'empresari donàs instruccions a un dels testimonis que se n'anàs perquè no tenia contracte laboral, ni que ordenàs a un altre que netejàs la sang del seu vehicle o li indiqués què havia de declarar a les autoritats.
D'aquesta manera, la sentència considera l'empresari responsable d'haver creat "un greu risc per a la vida i la integritat dels treballadors" en ordenar al treballador que retiràs una seguit de mobles i objectes sense haver establert "un procediment de feina específic i segur en què s'haguessin previst els mitjans auxiliars necessaris per baixar la càrrega". De fet, es va definir aquesta com "absolutament inadequada i perillosa en fer-se en condicions d'absoluta inseguretat".
Tot i això, la sentència contra la qual es va recórrer reconeixia que l'operari, que havia fet el curs de prevenció de riscos laborals, va actuar "amb temeritat i negligència" sense fer ús d'elements de subjecció que tenia a la seva disposició per part de l'empresa. La víctima va quedar tetraplègica i va morir després de quasi 300 dies a l'hospital. La sentència va atorgar indemnitzacions de més de 360.000 euros per a la seva dona i els seus fills, un de quatre anys i l'altre de nou mesos, en el moment dels fets.
El Jutjat va condemnar l'empresari a una pena de sis mesos de presó, però l'Audiència la va rebaixar a tres mesos quan va suprimir el delicte d'homicidi imprudent, i deixà únicament un delicte contra la seguretat dels treballadors.
En la revisió de la sentència, l'únic canvi introduït pel Suprem consisteix en el fet de retirar un atenuant de reparació del dany pels 3.000 euros que la dona de l'acusat va consignar abans del judici, ja que no arriba ni a l'1% del total de la indemnització. "No pot considerar-se una conducta objectivament reparatòria", explica el Tribunal. Això no obstant, aquesta modificació no altera la pena que s'ha imposat.