El Suprem dona la raó a l'Ajuntament de Palma i avala la prohibició de llogar pisos turístics
La sentència de l'alt tribunal anul·la la del Tribunal de Justícia de les Balears, que havia tombat la mesura adoptada pel Pacte el 2018
PalmaLa prohibició de llogar pisos turístics a Palma és conforme a dret, i es va fer per garantir el dret a l’habitatge. Ho acaba de sentenciar el Tribunal Suprem en una resolució a la qual ha tingut accés l’ARA Balears, i amb la qual s’anul·la la sentència de l’any 2021 del Tribunal Superior de Justícia de Balears, que havia donat la raó a la patronal Habtur i que havia suspès l’acord municipal, per considerar que era una limitació massa genèrica i que anava en contra dels criteris de la lliure competència de mercat.
Aquesta sentència va ser impugnada en cassació per part de l’Ajuntament de Palma, que acaba de guanyar la batalla als representants del lloguer turístic, amb una sentència del Suprem, que, a més, no deixa cap dubte sobre què va primer, si el dret a l’habitatge digne o el dret a l’activitat econòmica amb un pis: “Són evidents i consistents els motius aportats per l’Ajuntament de Palma”, afirma el Suprem, qui destaca que l’acord municipal que va prohibir el lloguer turístic a plurifamiliars va acompanyat d’informes solvents i que demostren “l’impacte d’aquesta activitat en la configuració i convivència social dels barris, la falta d’oferta d’arrendament per a la població resident i els possibles efectes negatius sobre el medi ambient, el territori, els recursos energètics i hídrics, i les infraestructures i carreteres”.
Recorda també el Tribunal Suprem que el Consistori palmesà ja va motivar adequadament la seva actuació aportant dades sobre el context actual de l’accés a l’habitatge a Palma, que ha estat l’argument que més s’ha fet servir per part de Cort: si els pisos es mercantilitzen, té un impacte directe sobre la seva pujada de preu. “Al·lega l’Ajuntament que en el context actual el 33% de les famílies de les Balears accedeixen a l’habitatge en règim de lloguer, pel desorbitat encariment de l’habitatge que està provocant el mercat internacional i la pressió turística de les Illes”, recull l’alt tribunal.
Pel que fa a la seva capacitat per regular una mesura d’aquesta importància, el Suprem ha estudiat la normativa turística vigent, concretament la llei turística de 2017, on, en el cas de Palma, es deixa ben clara la seva competència a l’hora d’establir limitacions al mercat turístic.
Habtur qualifica de "surrealista" la sentència
L'associació de lloguer turístic, Habtur, ha emès un comunicat on critica la decisió del Tribunal Suprem de mantenir la prohibició de llogar pisos turístics a Palma i la qualifica de "surrealista". L'associació ha acusat l'alt tribunal de fer política amb aquesta decisió. "És una sentència que fa política d'habitatge i no hauria de ser així. Els tribunals no han de ser legisladors", han denunciat al comunicat.
A més, acusen també les institucions d'aprofitar-se "de la gran quantitat de recursos que tenen". "No vàrem recórrer perquè era un cost que no podíem assumir, no perquè hàgim deixat de creure que l'Ajuntament està equivocat", ha explicat Maria Gibert, gerent de l'entitat. Gibert també ha assegurat que és una sentència perillosa perquè "crea un molt mal precedent per al sector en general arreu de l'Estat".
La gerent d'Habtur ha remarcat que la "teoria" de l'Ajuntament de Palma era que amb aquesta mesura es frenarien els problemes d'accés a l'habitatge a Palma i la situació "ha empitjorat encara més, tot i això".