Turisme
Societat28/03/2023

Els talaiòtics celebraven el solstici d'hivern al poblat de So Na Caçana de Menorca

Els recintes de taula són espais religiosos exclusius de Menorca

Iván Martín
i Iván Martín

MAÓEl poblat talaiòtic de So Na Caçana (Alaior) acollia esdeveniments festius relacionats amb el solstici d'hivern, aprofitant que els rajos de sol entraven dins l'edifici a través d'una petita finestra, il·luminant un indret especial a l'interior del recinte. Els autors que escriuen l'article científic que apunta a aquesta hipòtesi consideren que aquest fet representaria una hierofania, és a dir que el sol constituiria una de les divinitats principals del panteó talaiòtic i que la penetració dels seus rajos dins del recinte de taula simbolitzaria una manifestació d'aquesta entitat divina.

Els recintes de taula són espais religiosos exclusius de Menorca, que van estar en ús durant el període talaiòtic final, entre el 600/500 aC i el segle I aC. Tot i que l'element més conegut d'aquests edificis és la taula pròpiament dita, un gran element en forma de 'T' format per dues grans lloses, es tracta d'estructures complexes, que segueixen sempre un mateix esquema constructiu. Presenten una planta en forma de ferradura, amb una façana lleugerament còncava, al centre de la qual se situa la porta d'accés. En una posició més o menys central encarada amb la porta, hi trobam la taula. A l'espai que queda davant de la taula, a mà dreta, hi apareixen normalment les restes d'una foganya. A l'esquerra, un poc més enrere de la taula i encastada a la paret del recinte, hi ha generalment una pilastra construïda amb una gran llosa. És davant d'aquesta pilastra on s'han trobat, en alguns recintes de taula, representacions de divinitats. És el cas de Torre d'en Galmés, on es va trobar una figureta que representa al déu egipci Imhotep, o Torralba d'en Salort, on es van recuperar una figureta d'un brau, tres peus d'un cavall i dos cremadors de substàncies aromàtiques que representen a la deessa púnica Tanit.

Cargando
No hay anuncios

Quan es va excavar el recinte de taula oest de So Na Caçana, es va constatar que no s'havia conservat cap representació de divinitats a l'interior del recinte. Tanmateix, s'hi pot apreciar una pilastra plana, a l'esquerra de la taula. Les seves característiques i ubicació permeten assimilar-la al lloc on es van col·locar les divinitats en els recintes de Torre d'en Galmés i Torralba d'en Salort. És lògic pensar, per tant, que si al recinte hi va haver en algun moment figures de déus, es col·locassin en aquest lloc.

Per altra banda, alguns autors havien descrit feia temps l'existència d'una petita finestra a la façana del recinte de taula oest de So Na Caçana, tot i que no s'havia proposat cap hipòtesi concreta sobre la seva funció. Aquesta obertura té uns 20 centímetres d'alt i 15 centímetres d'ample, i està situada a uns 2 metres d'alçada. Es troba al costat esquerre de la façana, mirant cap a la pilastra on sabem que es col·locaven les representacions de les divinitats en alguns recintes de taula.