Un taller sobre comunicacions segures, resposta a la requisa de mòbils pel cas Cursach
L'associació NoConName organitza a Palma aquest acte gratuït en col·laboració amb l'ARA Balears
PalmaL'associació que organitza el congrés de seguretat informàtica i 'hacking' més veterà de l'Estat, el NoConName -i que va néixer el 1999 a Mallorca però ara es fa a Barcelona- organitza per a dimecres de la setmana vinent, el 2 de gener, un taller obert de seguretat informàtica bàsica i comunicacions anònimes a Palma. L'acte, que és gratuït i en què col·labora l'ARA Balears, es fa just després de la polèmica per la requisa de dos telèfons mòbils per ordre judicial a dos periodistes d'Europa Press i 'Diario de Mallorca' que havien publicat informació del sumari del cas Cursach.
Amb el títol 'Aprèn a comunicar-te de manera segura i anònima a través d'internet. Taller obert de seguretat informàtica bàsica per a periodistes i activistes', el professor i expert en seguretat informàtica José Nicolás Castellano ensenyarà durant cinc hores conceptes bàsics de seguretat operativa als periodistes i activistes interessats, i els donarà les eines per aplicar-los. El taller té places limitades i, encara que és gratuït, és imprescindible inscriure-s'hi abans al correu info@arabalears.cat. Es farà el 2 de gener, de 15.30 a 20.30 h, al Centre Flassaders de Palma.
Qui hi assisteixi haurà de tenir coneixements d'usuari dels sistemes operatius Windows o Linux i haurà de dur un portàtil amb 4 Gb de RAM i un disc dur de 250 Gb com a mínim. També caldrà que porti una memòria USB amb, pel cap baix, 4 Gb de capacitat i, evidentment, el seu telèfon mòbil. L'acte es fa també amb el suport de l'Ajuntament de Palma.
En el taller de cinc hores Castellano explicarà conceptes bàsics sobre el funcionament i els fonaments d'internet i les claus per mantenir-se anònim a la xarxa. També explicarà com es pot dur a terme la navegació anònima, què és realment la 'deep web' o internet profunda, i com es pot seguir un telèfon mòbil concret. A més, explicarà les possibilitats de diferents aplicacions de missatgeria mòbil i quins punts dèbils tenen.
El taller es convoca pocs dies després que esclatàs la polèmica per la requisa dels telèfons mòbils de dos periodistes de 'Diario de Mallorca' i Europa Press, a més de dos ordinadors d'aquest darker mitjà, per investigar qui els havia filtrat un informe del cas sobre el principal empresari de l'oci de Mallorca, Bartolomé Cursach. La confiscació ordenada pel jutge Miquel Florit -que ahir va manar que es tornassin els telèfons als periodistes- va provocar una allau de crítiques de molts sectors, que alertaven que s'estava posant en perill el dret dels periodistes de protegir les seves fonts i, per tant, el dret mateix a la informació.