Societat 26/09/2024

Tancament de l'IES Politècnic: els docents diuen que Educació els ha suggerit que canviïn de centre

La Conselleria ha convocat l'equip directiu a una reunió la setmana vinent, per tractar la conversió de l'institut en un centre d'FP

3 min
Entrada de l'IES Politècnic de Palma

PalmaEls docents de l'IES Politècnic han denunciat que encara no saben quina serà la destinació del centre el curs que ve, ni què passarà amb els alumnes ni amb ells, després que el conseller d'Educació, Antoni Vera, anunciàs la seva intenció de convertir l'institut en un Centre Integrat d'FP. Ara bé, segons asseguren, la Conselleria els ha suggerit "que concursin", és a dir, que canviïn de centre. Segons indiquen fonts del centre i confirma CCOO, la direcció general de Planificació i Gestió Educatives, va plantejar aquesta possibilitat durant una Mesa tècnica.

CCOO ha respost a la proposta: "Davant els suggeriments de la Conselleria que els docents de l'IES Politècnic poden concursar per canviar de destinació, CCOO considera que no és la solució pel fet que minvarà els drets de participació i les condicions de participació dels docents en el concurs de trasllats", diu el sindicat. El procés començarà al novembre i no és el mateix participar de manera voluntària per canviar de destinació o fer-ho perquè t'hagin suprimit la plaça, que és la situació en la qual quedaran els docents del Politècnic una vegada aquest tanqui. Els professors que concursen per l'extinció de la seva plaça d'origen tenen certes prerrogatives a l'hora de triar.

Segons indiquen els docents, enguany la Conselleria ha eliminat un grup de 1r d'ESO "ignorant les xifres d'adscripció", diu l'Assemblea de Docents del centre. "A causa d'això, alumnes que havien triat el Politècnic han hagut de partir a altres centres". De fet, com va denunciar aquest dimarts CCOO, part d'aquests alumnes han estat desplaçats a l'IES Ramon Llull i els altres, a una escola concertada. Avui dia, diuen, ni l'inspector ni l'equip directiu saben què passarà amb el centre i el professorat de Secundària "no sap en quines condicions treballarà el curs que ve". Educació, però, diu que l'equip directiu sap la intenció de convertir en un centre d'FP i fa dies que està convocat a una reunió que es durà a terme la setmana vinent i en la qual es tractarà el tema. "No hi ha cap decisió ferma", assegura.

300 places perdudes

La desaparició de l'IES Politècnic implica "la pèrdua de més de 300 places públiques a Palma, la interrupció de projectes educatius i de centre, com el PROA+, ERASMUS+, amb el finançament corresponent, l'augment de ràtios a altres centres i la redistribució de més de 70 professors i professores", denuncien els professors.

El Pla fa una breu menció al fet que l'IES Politècnic passarà a ser un CIFP "a curt termini. "No es parla del desplaçament de l'alumnat i professorat, del futur dels projectes educatius com el PROA+ i l'ERASMUS+, i de la destinació de les tres famílies professionals que queden excloses del projecte: Fusta, Moble i Suro, Informàtica i Comunicacions, i Instal·lació i Manteniment". Cal recordar que la idea de Vera és que el nou centre d'FP s'especialitzi només en les famílies professionals de Construcció i Electricitat i Electrònica. L'Assemblea de Centre de l'IES Politècnic considera que hi ha d'haver representació de la comunitat educativa a la presa de decisions sobre el futur del Politècnic, el seu alumnat i el seu professorat. "Exigim transparència en el procés i la presentació d'un projecte real per al nou CIFP on s'inclogui una planificació dels desplaçaments d'alumnat, professorat i personal no docent, si escau", reclama.

UGT Ensenyament ha demanat a la Conselleria que escolti les veus de la comunitat educativa i que treballi conjuntament amb els centres per garantir la continuïtat de l'IES Politècnic. "La formació dels i de les nostres joves és una prioritat que no podem posar en risc. Fins que no hi hagi una solució clara, UGT Ensenyament seguirà al costat del professorat i de les famílies en la defensa d'un ensenyament públic de qualitat i accessible per a tothom", ha dit.

stats