“Tanta solidaritat ha desbordat les expectatives”
La iniciativa d’una mallorquina per enviar ajuda als refugiats es converteix en viral
PalmaVa ser en una reunió de Mallorca Terra d’Acollida, una plataforma compromesa amb els refugiats que surten de Síria, que Antonia Triguero va veure clar que havia de fer alguna cosa per millorar la situació.
Aquesta regidora d’El Pi de l’Ajuntament d’Inca va emprendre fa només una setmana, a títol personal, un camí que li ha retornat la fe amb la solidaritat de l’ésser humà. Després d’escoltar testimonis de víctimes i botxins de la major crisi humanitària que pateix Europa després de la Segona Guerra Mundial, entendre que havia d’aportar un gra d’arena a tot aquest aldarull. Un gra que s’ha convertit en una muntanya, en una serra i fins i tot en un món per als que arriben a Europa fugint de la guerra sense res.
Ella, que va participar en el viatge del Consell de Mallorca a Quios, va tornar “trastornada” per tot el que havia vist. Quan va tornar, va publicar un llistat de les necessitats que va percebre que tenia la gent allà, tant els que arriben com els que hi fan la feina humanitària. El llistat incloïa llet en pols, bolquers, compreses, sabates, roba, tendes de campanya, sacs de dormir i mantes. L’objectiu era transportar-ho a les illes gregues més afectades per l’arribada massiva de migrants, Lesbos i Quios, en un contenidor.
La resposta ha estat, segons relata la creadora de la iniciativa, “brutal”. El missatge es va començar a difondre de manera massiva i es va fer viral a través de les xarxes socials. El telèfon de Triguero no aturava de sonar. En 24 hores es va desbordar i va veure necessari demanar ajuda a entitats i empreses perquè li cedissin espais i voluntaris per gestionar tant de gènere. “Tanta solidaritat ha desbordat totes les expectatives”. Tant, que ja van pel desè contenidor -i dins cada un hi caben 12 tonelades de material.
Conta Triguero que és “impossible” saber quantes persones hi han col·laborat en una setmana, però s’arrisca a assegurar que “el missatge ha arribat a cada ciutadà i hi ha participat tot Mallorca”. Centenars de persones treballen en el magatzem que recull el material que els illencs han donat. Fins i tot, els ànims de col·laboració han creuat fronteres: una família belga es va posar en contacte amb Triguero per contribuir econòmicament. Una altra de cantàbria també hi va contactar per saber com enviar material per als refugiats.
L’ajuda ha arribat majoritàriament en forma de roba perquè, segons Antonia, “és allò que més tenim”. També han recollit molta llet en pols, sabates (una senyora va anar a un gran establiment a fer un gran encàrrec de botes d’aigua), cotxets per a infants, compreses, mantes (un hotel n’ha donades 2.000), raspalls de dents, quatre palets de ‘quelitas’, i medicaments, entre d’altres coses indispensables.
A més, dues empreses han cedit les seves naus a Inca on s’ha anat acumulant el material. També, llocs com la seu de Dentistas Sobre Ruedas a Palma s’han vist saturats, ja que era un dels punts de recollida. Un dels voluntaris, Santiago, s’ha encarregat també d’anar poble per poble recollint el material amb la seva furgoneta i transportant-lo al magatzem d’Inca.
Destinació incerta
Ahir va sortir cap a Lesbos el primer dels cinc contenidors i demà dilluns tenen previst enviar el segon. El viatge de cada contenidor val 4.500 euros i Triguero també demana col·laboració per poder assumir aquest cost. La primera tongada d’ajuda arribarà d’aquí a 20 dies i ella anirà allà per rebre’l i assegurar-se que tot arriba a bon port. De moment, només han pogut pagar quatre contenidors dels 10 que tenen preparats per enviar. En total, fins a 120 tones de material que han saturat els voluntaris illencs. De fet, han arribat a demanar que la gent deixi d’enviar material i ens expliquen que ara prefereixen fer aquesta aturada i, més endavant, demanar què és més necessari per ajudar els refugiats.
Una de les problemàtiques que ha dificultat les tasques dels voluntaris ha estat la deportació dels refugiats. El primer contenidor té una destinació clara, però, segons Triguero, encara no saben on han d’enviar la resta del material recaptat. L’acord entre la Unió Europea i Turquia també ha dificultat la feina de la societat illenca que s’ha unit per lluitar contra aquesta crisi humanitària. El clam ha superat les expectatives.