Targeta vermella de Ben Amics a Gabriel Le Senne: li concedeix el Dimoni Rosa pel seu comportament homòfob
El Siurell Rosa ha estat concedit al grup Fades i la menció honorífica del Siurell d'Or a l'IES Albuhaira de Muro
PalmaL'Associació Ben Amics ha concedit el Dimoni Rosa a Gabriel Le Senne, president del Parlament. Aquest guardó s'entrega a aquella persona, entitat o institució que ha fomentat la discriminació i la LGTBI-fòbia, o actuat en contra de la llibertat del col·lectiu LGTBI+ durant l'any. En les darreres setmanes, Le Senne ha fet mèrits per rebre aquest premi, després de la seva creuada per impedir que el Parlament penjàs la bandera de l'arc de Sant Martí. Finalment, no ho ha aconseguit, i la tela ha lluït al balcó de la institució. Le Senne no ha recollit el premi.
L'entrega del Siurell Rosa ha estat la nota positiva. El guanyador ha estat el grup Fades. Es tracta d'un premi que s'atorga a aquella persona, entitat o institució que hagi destacat per la seva lluita o accions a favor de la llibertat i per la igualtat de drets del col·lectiu LGTBI+. Finalment s'ha lliurat un premi honorífic, el Siurell d'Or, a la Comissió de Coeducació de l'IES Albuhaira de Muro. El passat mes d'abril el centre va patir un atacat LGTBI-fòbic, després que algú cremàs la bandera del col·lectiu que havien penjat a una finestra de l'institut.
Marxa reivindicativa
Milers de persones –5.000 segons els organitzadors, l'associació Ben Amics— han sortit pels carrers de Palma sota el lema 'El nostre orgull: l'educació que transforma' per reivindicar els drets del col·lectiu LGTBI i reclamar avanços en els drets de les persones que l'integren fent feina des de l'àmbit educatiu. Tot en un context en què la pressió de Vox per invisibilitzar el col·lectiu ha tensat les relacions entre el PP i Vox al Parlament i ha obligat el Govern a mostrar el seu suport explícit al moviment.
Els manifestants han transitat pel centre de ciutat amb cartells reivindicatius: "La diversitat és la nostra força", "Orgull de ser", "Som marieta" o "L'armari, per a la roba" són alguns dels lemes que han lluït. Maria Arnau té 28 anys i s'ha manifestat tota la seva família, per una raó: "El meu germà és gai, té 15 anys i el món al davant. Però és un món que de cada vegada sembla més perillós per a ell, amb gent que et mira amb odi pel fet de ser diferent. Ja n'hi ha prou. Les Balears han de ser un espai segur i basat en el respecte i la igualtat. Le Senne, a la nevera", diu. Escassos metres més enrere, Paolo Ustazi, procedent d'Itàlia, s'ha unit a la protesta amb el seu grup d'amics. Tots ells, procedents d'Udine (al nord d'Itàlia) han reivindicat el dret a ser lliure. "Al nostre país governa l'extrema dreta i és un país ultracatòlic on ser del col·lectiu no sempre és segur. Hem parlat amb altres manifestats i Espanya de cada vegada s'assembla més a allò que coneixem, i no pot ser", ha dit Ustazi.