Societat23/09/2020

Les tasques de reparació de la xarxa elèctrica afectada pel cap de fibló es poden allargar fins a dos mesos

El subministrament es va restablir ràpidament el passat 29 d'agost gràcies a la instal·lació de grups electrògens

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaEl cap de fibló que va assolar la serra de Tramuntana el passat 29 d'agost va deixar afectades les quatre línies principals de la xarxa de distribució de la zona: Galilea, Esporles, Valldemossa i Palmanyola. El subministrament es va poder restablir ràpidament als municipis i àrees afectades amb la instal·lació de grups electrògens, però les tasques per retornar al seu estat original la xarxa elèctrica poden durar fins a dos mesos.

Els municipis i zones urbanes afectats varen ser Valldemossa, Deià, Banyalbufar, Estellencs, Puigpunyent, el Port des Canonge i Son Cabaspre, on s'han hagut de fer intervencions provisionals a diferents punts de la xarxa.

Cargando
No hay anuncios

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, han visitat aquest dimecres la zona afectada d'Esporles acompanyats per Martí Ribas, director general d'Endesa a les Illes Balears. En aquest municipi, l'empresa continua treballant en la reparació de la xarxa de distribució elèctrica. Aquest dimecres s'ha executat el trasllat, amb l'ajuda d'un helicòpter especialitzat, i la instal·lació de les noves torres de la xarxa de distribució i l'estesa del cable per tal de deixar les instal·lacions en les mateixes condicions d'abans del cap de fibló.

Les primeres actuacions a les zones afectades foren la instal·lació de grups electrògens, que permeteren que des de les instal·lacions que encara estaven en condicions es garantís de nou el subministrament elèctric. Concretament, al poble de Banyalbufar s'hi instal·laren tres grups electrògens; al Port des Canonge, dos; a Son Cabaspre, també dos, i a la zona rural, tres més. L'accés a les instal·lacions es va fer amb mitjans especials perquè els camions més grossos no hi podien arribar.

Cargando
No hay anuncios

Més de 30 tècnics han participat en les tasques de reparació, 15 operaris forestals en les feines de neteja i accés a les zones afectades, així com 15 tècnics en la coordinació i seguretat, que han treballat sense interrupció les 24 hores del dia i caps de setmana inclosos, fins que s'ha restablert el servei.

El vicepresident Yllanes ha agraït la rapidesa dels treballadors i ha destacat que "la recuperació d'aquesta línia permetrà garantir que no hi haurà problemes de subministrament. Aquí hem tingut l'oportunitat de veure una feina de precisió, que en un quart d'hora ha permès instal·lar les tres torres i que permetrà deixar el subministrament elèctric en condicions de normalitat després del terrible efecte que va tenir el cap de fibló a aquesta zona de Mallorca".

Cargando
No hay anuncios

Per part seva, Martí Ribas ha remarcat que "tothom ha tingut subministrament elèctric des de les 24 hores posteriors al cap de fibló. Vàrem recuperar el subministrament a través de la xarxa i allà on no es va poder arribar es va assolir amb grups electrògens. Però ara hi ha molta feina d'aixecar totes les esteses que varen quedar a terra, una feina que començam ara i que esperam que estigui acabada el mes de novembre".

En total, les instal·lacions afectades foren 25 suports de mitjana tensió; 45 trams romputs entre dos suports de línia de mitjana tensió; quatre estacions transformadores amb danys; al voltant de 3.000 metres de xarxa baixa tensió rompuda i 30 pals de baixa tensió que estan pendents de ser substituïts. A més, s'han hagut de fer passadissos forestals per poder accedir a les zones afectades.