Els robatoris a explotacions agrícoles i ramaderes creixen un 25% a les Illes
Les Balears van ser la comunitat amb la taxa de criminalitat més alta de l'Estat en el balanç del primer trimestre d'enguany
PalmaLes Illes Balears tornen a liderar la taxa de criminalitat a l'Estat, amb una xifra de 65,8 delictes per cada mil habitants, segons el balanç del Ministeri de l'Interior corresponent al primer trimestre de l'any. El nombre de delictes comesos els tres primers mesos de l'any no només augmenta respecte del 2022, amb un 10% més, sinó que també són un 6,6% superiors als registrats durant aquest període del 2019. Entre d'altres, una de les tipologies que més han augmentat han estat els robatoris a explotacions agrícoles o ramaderes, concretament un 25%.
Mentre que en el conjunt de l'Estat la taxa de criminalitat és de 49,8 delictes per cada mil habitants, les Illes encapçalen, juntament amb Catalunya (62,5) i Madrid (59,8), les comunitats amb una major incidència. Després hi ha el País Valencià (53) i Navarra (51,1). Cal recordar que l'Arxipèlag ha liderat històricament aquest indicador, perquè la taxa es calcula sobre la població censada, sense tenir en compte l'existència d'una gran població flotant, per ser una destinació turística.
Per tipus, els furts són el tipus de delicte més nombrós a les Illes, amb 3.673 casos en els tres primers mesos de 2023, seguits de les estafes informàtiques i altres delictes, que sumen 2.451 casos de gener a març. Efectivament, la criminalitat, amb un apartat per a ella tota sola és la tipologia que més creix. Aquesta ha crescut més d'un 10% en aquest període, per damunt de delictes tipificats com la criminalitat convencional, que creixen en conjunt un 6%.
Un altre augment dels delictes sexuals
Així mateix, els delictes sexuals continuen augmentant, tant respecte del 2022 com del 2019. En comparació amb el primer trimestre de l'any passat, aquest 2023 els delictes contra la llibertat sexual han pujat un 27,3%, en passar de 139 a 177. També pugen respecte del 2019, quan el total va ser de 147. L'estadística reflecteix un nou descens dels homicidis dolosos (un 61% menys) i del tràfic de drogues, que baixa prop d'un 7% en el primer trimestre, respecte del mateix període de 2022.
En termes absoluts, de gener a març es van registrar a l'Arxipèlag 15.545 infraccions penals, i 4 de cada 10 casos van ser aclarits. A més, per cada 1.000 delictes es van comptabilitzar 248 persones detingudes i investigades, una taxa que es manté en xifres molt similars a les de l'any anterior. Per illes, aquesta taxa acumulada dels darrers 12 mesos és de 65,7 fets delictius per cada 1.000 habitants a Mallorca; de 81,3 a Eivissa, de 43,2 a Menorca i de 56 a Formentera.
Per municipis, en el cas de Palma, la taxa de criminalitat és de 85,1 casos per cada miler d'habitants i, en conjunt, el nombre d'infraccions creix un 10,5% en relació amb el primer trimestre de l'any passat. Entre els municipis de més de 20.000 habitants, Marratxí, Llucmajor i Calvià baixen respecte dels tres primers mesos de 2022. La resta (Alcúdia, Ciutadella, Eivissa, Inca, Maó, Manacor, Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia i Santa Eulària des Riu) experimenten augments del nombre d'infraccions penals en comparació amb el mateix període de l'any passat.