El TC anul·la la indemnització de Rajoy al magatzem de gas Castor
El tribunal tomba el procediment pel qual Florentino Pérez va cobrar els 1.350 milions el 2014
MadridLa factura extra que paguen cada mes des de fa tres anys tots els ciutadans de l’Estat en el seu rebut del gas pel magatzem de Castor és inconstitucional. O almenys ho és el procediment exprés que va utilitzar l’octubre del 2014 el govern de Mariano Rajoy per pagar una indemnització de fins a 1.340 milions d’euros a les empreses promotores del projecte, entre les quals ACS, propietat de l’empresari i president del Reial Madrid, Florentino Pérez. Així ho va sentenciar ahir el Tribunal Constitucional (TC), que va anul·lar alguns dels articles del reial decret llei aprovat pel consell de ministres l’octubre del 2014 i en què es fixava que haurien de ser els consumidors els que paguessin durant 30 anys -fins al 2034- la indemnització pel fracàs del projecte Castor.
Després de gairebé tres anys d’espera, el ple va estimar parcialment els recursos presentats per la Generalitat, el Parlament i el grup socialista al Congrés. Però l’alt tribunal es limita a cenyir-se a una qüestió de formes i en cap cas anul·la o entra a valorar si la quantitat de la indemnització era legal. El problema que hi troba és de forma i censura que el consell de ministres utilitzés la fórmula del reial decret, que només es pot fer servir en una “situació extraordinària i d’urgent necessitat”, per pagar la indemnització d’un sol cop abans de 35 dies hàbils. A més, opina que el govern espanyol no li ha sabut aportar “cap raó” de pes per utilitzar aquest format i que ho hauria pogut tramitar a través d’un projecte de llei, sotmès al debat i a les esmenes del Congrés.
Però, per què necessitava Mariano Rajoy utilitzar un decret llei si tenia majoria absoluta al Congrés per passar un projecte de llei? A principis d’octubre, el govern espanyol tenia molta pressa per salvar els mobles a Florentino Pérez -l’argument oficial és que estava en joc la credibilitat d’Espanya-. Després de paralitzar l’activitat al Castor arran de la multitud de sismes i que Escal UGS -propietat majoritàriament d’ACS- renunciés a la concessió, l’empresa havia de pagar amb urgència un préstec de 1.400 milions d’euros al Banc Europeu d’Inversions (BEI). Florentino Pérez s’hi jugava el patrimoni, i el límit era el 30 de novembre del 2014. Si Rajoy aprovava un projecte de llei, no hi havia temps material perquè Escal UGS fes l’ingrés a temps. Així que va optar pel tràmit més ràpid: un reial decret llei que s’aprovava el 3 d’octubre. El 14 d’octubre l’empresa de Florentino Pérez ja tenia la indemnització.
El govern espanyol va evitar ahir fer autocrítica: va assegurar que en cap cas la sentència conclou que es produís un pagament indegut i es va esforçar a puntualitzar que es tractava simplement d’una qüestió de procediment. Ara el ministeri d’Energia demana temps per poder estudiar la qüestió en profunditat i adoptar les “mesures oportunes”. L’única solució que té és fer finalment un projecte de llei i portar-lo al Congrés. Però, a diferència del 2014, ja no té majoria absoluta a la cambra i el ministre d’Energia, Álvaro Nadal -fa tres anys era José Manuel Soria, que va dimitir pels papers de Panamà -, es pot trobar amb un rebuig majoritari de l’oposició.
Mentrestant, els ciutadans continuen pagant una indemnització al rebut del gas que no para de créixer. Per fer front als 1.350 milions d’euros, Enagás va demanar un crèdit al Santander, CaixaBank i Bankia. Cada any la factura puja fins als 100 milions d’euros per a tots als consumidors, ja que als 80,7 milions del crèdit s’hi han de sumar 15,8 de costos de manteniment a càrrec d’Escal UGS. Això fa que Florentino hagi rebut ja 1.760 milions d’euros d’un projecte ruïnós.
Recuperar els diners, molt difícil
¿Serà possible recuperar aquests diners? El periodista de les Terres de l’Ebre Jordi Marsal, autor del llibre Castor: la bombolla sísmica (Edicions Saldonar, 2014), ho veu gairebé impossible. Recorda que abans que s’acabi l’any ha d’aprovar-se una altra ordre del ministeri per gastar l’any vinent 100 milions més, a l’espera del desmantellament anunciat al maig arran d’un informe que concloïa que el magatzem podria haver provocat un sisme de fins a 6,8 graus de magnitud. “Al final Escal UGS tindrà molts més diners dels que va invertir”, afegeix Marsal. Ara a qui li toca moure peça és al govern espanyol, mentre el cas continua per la via judicial tant a Vinaròs com a Europa.
Un decret llei exprés fet a mida d’ACS
Juliol del 2013
Florentino Pérez es converteix en pioner en rebre bons-projecte del Banc Europeu d’Inversions per valor de 1.400 milions per al Castor. La presidenta del BEI és l’exministra socialista Magdalena Álvarez, imputada en el cas dels ERO.
25 de juny del 2014
Escal UGS, controlada per ACS, renuncia a la concessió del magatzem de cas Castor. Però ha de tornar el crèdit al BEI.
3 d’octubre del 2014
El consell de ministres aprova un decret llei per pagar 1.350 milions d’indemnització a l’empresa.
14 d’octubre del 2014
Florentino Pérez, que s’hi juga el seu patrimoni, rep la indemnització.
30 de novembre del 2014
Venç el termini imposat pel BEI per tornar els bons. El ministeri d’Energia al·lega que si Escal UGS no hagués pagat, s’hauria qüestionat la credibilitat d’Espanya.