Laboral
Societat03/10/2024

Les tècniques d’infermeria, precaritzades i oblidades

L’estatut que en regula les funcions es va aprovar l’any 1973 i ha quedat obsolet per la gran quantitat de tasques que assumeixen ara

PalmaA les Illes Balears hi ha 3.404 Tècniques en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI) que fan feina als centres de l’IB-Salut. Les professionals consultades per l’ARABalears defensen que la seva feina és “imprescindible per al bon funcionament sanitari”, però denuncien que estan invisibilitzades: “Som les grans oblidades del sistema i som poques amb relació al nombre de pacients que hi ha”, “som les darreres en tot”, diuen.

“Surten unes oposicions i som les úniques a les quals no s’inclou; es renoven les bosses de places i, sempre, les darreres”, lamenta Estefania Lasheras, TCAI al Centre de Salut de Son Cladera. Enumera la llarga llista de tasques que fan i que no sempre es veuen ni són valorades: “La nostra funció no és només mantenir la higiene dels pacients, sinó ajudar les infermeres a fer les cures; fer tècniques no invasives; controlar les existències i la data de caducitat de tots els medicaments, dels fungibles; mantenir l’ordre i ajudar en la neteja del centre de salut, entre d’altres.”, diu.

Cargando
No hay anuncios

Les tècniques auxiliars que treballen al sector públic tenen un salari base de 22.636 euros, que puja fins al 26.294 si són especialistes. A partir d’aquí, acumulen antiguitat, carrera professional i altres conceptes. Salarialment, estan, mínim, 10.000 euros per sota de les infermeres de qui depenen. “Una tècnica de centre de salut que acaba de començar cobra al voltant de 1.500 euros mensuals i, si té un primer nivell de carrera professional, arriba als 1.630, per una jornada de 8 h a 15 h de dilluns a divendres”, explica una tècnica que fa feina al districte de Llevant de Palma. En el cas que facin feina en hospitals, afegeix, se situen entorn dels 1.700 euros, perquè acumulen complements de nocturnitat i festius. Ara, Lasheras cobra 1.420 euros nets, amb un trienni i un import que rep per tenir un fill menor.

Cargando
No hay anuncios

Les Balears, asseguren fonts de l’IB-Salut, se situen en el top 5 d’autonomies que millor paguen les TCAI. A les Canàries, per exemple, ingressen 17.800 euros. Ara bé, el cost de vida de les Illes Balears és superior. Segons el portal immobiliari Idealista, el preu del lloguer és de 18,5 euros per metre quadrat, mentre que a les Canàries és de 14.

En el cas dels centres privats, assegura la tècnica del Llevant de Palma, les condicions laborals “són molt dures, però si hi dus anys es cobra prou bé”. Rosa Planells, secretària autonòmica del sindicat de tècniques en cures d’infermeria (SAE), lamenta que sigui difícil aconseguir informació de la privada. “Però normalment, qui hi fa feina, també en fa a la pública. Fa doblet. A la privada hi ha molta gent jove que acaba de començar i que, quan pot, se’n va”, diu.

Cargando
No hay anuncios

Dones ‘multiusos’

La professional de Llevant parla d’una situació que, a vegades, és massa habitual: el poc reconeixement dels altres companys sanitaris. “Jo vaig fer feina a Son Llàtzer, i bé, però al centre de salut, no tant. Al meu centre de salut no hi ha comunicació entre metges i infermeres, idò imagina cap a nosaltres. Hi ha molt classisme. Les TCAI som invisibles. No pensen que puguem fer coses i jo, per exemple, he fet feina a l’UCI i sé fer electros. Quan ho vaig dir als companys, no s’ho creien”, confessa.

Cargando
No hay anuncios

Lasheras comparteix el discurs de la seva companya, en part. Explica que, en general, s’ha sentit valorada, però opina que en moltes ocasions les tècniques són “dones multiusos” i en posa un exemple: “Les infermeres fan les cures, però després ens volen deixar a càrrec de moltes funcions derivades i pensen que podem arribar a tot”. El problema és que a Son Cladera és l’única TCAI que hi ha i, per tant, les feines es multipliquen. “Gràcies a Déu ara tenc un equip amb el qual feim molta pinya i m’ajuden molt”, afegeix. Pel que fa als pacients, ambdues consideren que el tracte que reben és adequat.

L’estatut que fixa les funcions de les TCAI es va aprovar l’any 1973 i ha quedat desfasat. “Feim moltes més coses i no s’ha canviat. Allà se’ns reconeix la tasca assistencial, menys punxar els pacients. Però també feim higiene i després cadascuna té unes funcions segons si està a quiròfan, diàlisi, urgències... que no estan reconegudes”, explica Planells. Una de les tasques que ara han assumit i que abans feien les infermeres és la cura de les úlceres que alguns pacients pateixen quan estan molt temps ingressats, tombats i amb poc moviment del cos. Dia 17 d’octubre les tècniques es manifestaran a Madrid per demanar que se’ls pugi la categoria professional de funcionàries. “Som del subgrup C2, perquè anys enrere es va apujar el nivell a infermeres i metges i a nosaltres se’ns va deixar allà mateix. Si ens canvien de categoria a C1, el sou millorarà i s’adequarà a les feines que feim avui dia”, explica Planells.

Cargando
No hay anuncios

La situació de les TCAI a Eivissa és especialment complicada. L’illa es nodreix sobretot de personal de fora. Aquest fet, lligat al cost de la vida, compromet el benestar de les professionals. “Cobr 1.400 euros i en pag 400 per una habitació compartida amb una persona que no conec”, explica Maria Espinosa, que és de Còrdova. Arribar a final de mes se li fa complicat i és per això que té altres feines, com la d’hostessa de vaixells. Entre les TCAI es donen suport. “Estam totes en la mateixa situació. Al final, és classisme, perquè els que estan a dalt reben suport i doblers, i els de baix, res”, lamenta. L’IB-Salut entén el malestar i recorda que, quan s’activi el complement de difícil cobertura, es farà de manera retroactiva des del juliol “i el cobraran tant les treballadores fixes com les temporals”.