Successos
Societat 04/07/2024

Una tempesta inunda l'aeroport de Palma i en paralitza els vols

A partir de les 17.45 h s'ha començat a recuperar la normalitat

3 min

PalmaL'aeroport de Palma ha paralitzat les operacions temporalment aquest dimarts per l'impacte d'una forta tempesta, atesa la impossibilitat d'operar amb seguretat. Han caigut 45 litres en una hora amb pics de fins a 90 litres, segons l'Aemet, que han provocat inundacions tant en alguns accessos a l'aeroport com a l'edifici de la terminal i les pistes d'aterratge. La normalitat s'ha començat a recuperar poc abans de les 18 h.

L'aeroport ha activat el pla d'emergència per inundacions i ha treballat amb la major celeritat possible per restablir la normalitat a l'aeroport. S'han inundat diverses zones i s'han produït despreniments a la zona de locals comercials a causa de l'excessiva acumulació d'aigua. En concret ha caigut el sostre d'una botiga de moda.

Una empleada de l'aeroport ha explicat a aquest diari que la gent ha quedat "amuntegada a les portes sense poder sortir" ni tampoc ha pogut sortir a la zona de l'aparcament perquè l'aigua els "arribava pràcticament als genolls". Això ha afectat nombrosos vehicles –turismes, autobusos de línia i motocicletes– que han quedat paralitzats a la carretera.

La gran quantitat d'aigua caiguda ha estat el detonant de la situació de caos viscuda a l'aeroport de Son Sant Joan avui horabaixa. Els accessos a les infraestructures i les pistes han quedat temporalment inundades, cosa que ha fet que els passatgers i les tripulacions haguessin de quedar durant hores dins de les aeronaus a l'espera de ser traslladats a la terminal. De fet, la terminal també ha patit els estralls de les fortes plogudes i, de fet, s'hi han produït nombroses goteres i fins i tot desperfectes greus en establiments.

Aquesta situació s'hauria mantingut durant una hora, ja que s'ha iniciat minuts abans de les 16.00 hores i a les 16.45 hores ja han començat a aterrar els primers vols. Per la seva banda, la delegació balear de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha informat que a l'estació de l'aeroport palmesà s'han arribat a registrar fins a 43,8 l/m² en una hora a les 12.40 hores i en altres punts com la localitat eivissenca de Sant Antoni fins a 37,2 l/m². Es tracta de precipitacions molt localitzades, ja que, a zones pròximes, com l'aeròdrom de Son Bonet, la Universitat de les Illes Balears o Portopí no han passat dels 5 l/m² acumulat —5, 4 i 1 l/m², respectivament.

Alerta taronja a l'interior i al sud de Mallorca per les fortes plogudes

L'Aemet ha informat que manté activa a l'interior i al sud de Mallorca l'alerta taronja per plogudes, davant la probabilitat que es puguin produir precipitacions acumulades en una hora de 40 l/m². En el cas de la serra de Tramuntana, el nord i el nord-est de Mallorca i les Pitiüses, l'alerta és groga per precipitacions acumulades de fins a 20 l/m² en una hora, que poden anar acompanyades de tempestes.

Es recupera la normalitat

Una hora més tard, al voltant de les 17.45 h, Aena ha informat que els vols han començat a sortir, després del pas de la tempesta. A més, els vols desviats —uns quaranta— han anat aterrant durant l'horabaixa. Així, a poc a poc la normalitat s'ha anat restaurant. El balanç final d'Aena és que dels més de 900 vols programats per a avui, se n'han vist afectats 100, entre desviaments i cancel·lacions. L'operativa s'ha paralitzat durant dues hores.

L'aeroport no ha estat l'única zona afectada per les plogudes. L'aigua ha negat altres punts de les Illes, però amb menys intensitat. On més precipitacions s'han registrat, després de l'aeroport, ha estat a Sant Antoni de Portmany (37,2 l/m²). Tot i això, a Platja de Palma i l'Arenal i zones properes, les precipitacions han estat intenses i han causat incidents que han activat Policia Local, Bombers i Serveis d'Emergències. Per la seva banda, el túnel que comunica Sóller amb el port de Sóller s'ha tancat per evitar incidents.

stats