Tempesta
Societat28/08/2023

La tempesta perjudica l'ametla però beneficia l'oliva, que augmentarà un 150% amb relació a l'any passat

Ametlers, garrovers i hortalisses reben l'impacte més important de la tempesta

Rosa Campomar
i Rosa Campomar

PalmaEl pas de la tempesta Betty per les Illes Balears ha impactat en el sector agrari de manera ben diferent. Per als ametlers ha estat nefasta, ja que, segons dades de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, entre el 40 i el 50% de l'ametla no recollida de les Balears ha caigut en terra. D'altra banda, els olivarers esperen una de les millors collites d'oliva de taula dels darrers anys, que se situen en un 150% més en relació amb la de l'any passat.

Miquel Gual, president de la Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller, ho té ben clar: “Això ha estat mel d'abella. Per poder tenir una collita com aquesta, ens hem de remuntar a cinc anys enrere”. Gual explica que la temporada ja es presentava molt bé: “Hem de tenir en compte que les oliveres de muntanya depenen totalment de la climatologia, són cultius de secà, amb arrels molt profundes. Enguany ha plogut un poc el mes de maig, el juliol ha estat molt sec, l'agost també i ha passat el que sempre desitjam: que plogui per Sant Bartomeu, en el moment ideal, quan les olives encara no s'han arrugat i les arrels profundes de les Balears reben la hidratació perfecta”.

Cargando
No hay anuncios

La situació és tan favorable que preveuen avançar la collita de les olives verdes, tant la trencada com la sencera de taula, dues setmanes abans del previst. “Normalment solem recollir-la a principi d'octubre i enguany la podrem començar a recollir la tercera setmana de setembre", diu Miquel Gual.

En canvi, la situació no és la mateixa per a la resta del sector, en especial per als cultius de fruita seca, arbres fruiters i hortalissa que no està en hivernacle. “La tempesta ha arribat en el pitjor moment”, afirma Aldo Castelli, gerent de Camp Mallorquí. Avui, a la cooperativa agrícola estan molt enfeinats per ajudar els pagesos en la tramitació de les assegurances i els peritatges. “D'aquí a deu dies aquesta tempesta no hauria provocat tantes pèrdues”, diu. A més, apunta Castelli, hi ha molts de pagesos que no tenen assegurança, perquè les pòlisses “resulten bastant cares per als pagesos i n'hi ha que consideren que no els compensa”. El gerent de Camp Mallorquí ha fet esment a la situació específica dels garrovers i ametlers: “A diferència de la garrova, l'ametla no es pot recollir, ja que quan cau ho fa en humit i pot generar fongs que contaminen tota la línia de producció i toxines perjudicials”.

Cargando
No hay anuncios

Per part seva, Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears ha emès un comunicat en el qual la seva presidenta, Jerònima Bonafé, ha explicat que, tot i estar pendents de la valoració tècnica, les entitats que la integren ja han començat a comunicar els danys soferts pel temporal i coincideix amb el recollit fins ara. Així, Cooperatives assenyala que els ametlers i els garrovers serien cultius notablement damnificats, ja que les fortes pluges han provocat la caiguda de molt de fruit. Altres cultius molt afectats, segons Bonafé, serien els de cànem, els hortícoles a l’aire lliure que encara no havien acabat totalment la seva recol·lecció, especialment de meló, tomàtigues i carabassons, més afectats tant a Mallorca com a Eivissa.

Des de l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca, el seu president, Miquel Coll, explica que pel que correspon als seus associats, la tempesta no ha suposat grans impactes: “Hi ha hagut cimals romputs, branques arrabassades i situacions puntuals, com el cas d'algunes explotacions en les quals han vist desaparèixer set o vuit arbres joves”.