Impacte de la pandèmia
Societat05/07/2021

Temporal i precari, així defineixen la majoria dels illencs el panorama laboral de les Balears

PalmaQuin és el futur laboral de les Illes? Com veuen els illencs el panorama econòmic i social dels darrers sis anys? Ha afectat el covid-19 en la percepció de l'educació? Aquestes i altres preguntes formen part del quadern especial que ha tret Gadeso després d'haver arribat als 400 informes i que analitza el període 2016-2021 a partir de la percepció dels ciutadans. Un dels punts destacats d'aquest darrer informe, marcat per la crisi del coronavirus, és com percep la ciutadania la situació laboral que hi ha actualment i els resultats són clars: un 59% dels enquestats considera que està marcada per la temporalitat i un 29% la considera precari.

Respecte de la creació de nous llocs de feina, un 37% no creu que es creïn, mentre que un 33% es mostra més optimista. Aquesta mateixa dinàmica segueix quan es miren les expectatives que tenen les persones en atur de trobar un lloc de feina. Mentre que abans de la crisi i fins al 2019 (amb un 21%) una gran majoria d'aturats confiava a reincorporar-se al mercat de treball de manera quasi immediata, enguany la xifra ha baixat fins al 13%.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes xifres es reflecteixen també entre les principals preocupacions dels ciutadans, ja que la principal (que ha anat en augment en els darrers anys) continua sent els problemes amb el món del treball i les dificultats econòmiques que hi van associades. A més, l'índex de confiança també ha caigut en els darrers sis anys com es pot veure a la gràfica. Mentre que entre el 2016 i el 2018 va augmentar fins a arribar a xifres positives, des del 2019 ha tornat a caure de forma dràstica.

Un dels punts que també són preocupants de l'informe és que la majoria dels ciutadans declarin tenir més o menys dificultats per accedir a béns de consum. S'ha de tenir en compte que aquesta afirmació engloba diverses realitats: l'augment del cost de vida per sobre dels salaris, la practica impossibilitat d'accedir a un habitatge, les restriccions als crèdits al consum i la incertesa davant la perspectiva que la situació millori. Aquesta manca d'expectatives provoca que augmenti significativament el nombre de ciutadans que creu que l'atur augmentarà.

Cargando
No hay anuncios

Excessiva dependència del turisme

Des de fa temps es considera que el turisme és la principal activitat econòmica de les Balears, però la situació actual ha posat de manifest les febleses d'aquesta activitat i durant els dos darrers anys, marcats per la pandèmia, ha augmentat el percentatge de gent (un 77%) que creu que hi ha una excessiva dependència del turisme. També s’assenyala la gran estacionalitat que va lligada a l'activitat turística, però el que més crida l'atenció és que un 82% dels enquestats destaca la baixa qualitat del treball lligat al turisme.

Cargando
No hay anuncios

Educació insatisfactòria

La greu crisi econòmica que patim a conseqüència de la crisi sanitària ha fet que creixi la importància que els pares atorguen a la formació dels seus fills. Segons posa de manifest l'informe, ha agafat força aquest darrer any la necessitat de tenir una bona formació per accedir al mercat laboral. Paral·lelament, la valoració que rep el sistema educatiu ha experimentat certs alts i baixos des de l'any 2016, fins a situar-se en un 4,2 sobre 10 el 2021. En aquest sentit, és important remarcar que com més importància els ciutadans donen a un servei, més exigent es tornen.