Un temporal amb trets tropicals a Andalusia deixa un mort i diversos ferits
La borrasca ‘Bernard’ ha provocat més de 1.500 incidències a causa del fort vent i la pluja
BarcelonaUn estrany temporal amb característiques de pertorbació tropical ha entrat amb molta força aquest cap de setmana pel golf de Cadis. La baixa anomenada Bernard ha provocat una situació de vent molt fort i pluges abundants que ha afectat diverses províncies de la regió i ha deixat en alguns casos un panorama de clara devastació, sobretot per la caiguda de múltiples arbres.
El servei d’emergències 112 d’Andalusia ha hagut d’atendre més de 1.500 incidències a causa d’un temporal que ha provocat la mort d’una persona a Trigueros, a Huelva, a causa d’una esllavissada que ha fet bolcar el vehicle en què es desplaçava la víctima. La caiguda d’arbres i branques ha provocat quatre ferits més a Moguer i a Granada. La majoria d’incidències s’han donat a Sevilla i estan més relacionades amb el fort vent que amb la pluja. La circulació ferroviària entre Cadis i Sevilla està interrompuda a causa de la caiguda d’un arbre entre les estacions de Dos Hermanas i Utrera.
El temporal ha deixat alguns rècords de pluja i de vent. És el cas per exemple de la ratxa de 128 km/h registrada a l’aeroport de Còrdova, el cop de vent més fort en aquest indret com a mínim des del 1969. Però potser més significativa que aquesta ratxa en concret és la gran quantitat d’observatoris que van registrar ahir ratxes de més de 90 km/h: a Jerez de la Frontera va haver-hi un cop de vent de 108 km/h, a Cadis de 107, i a Huelva, Granada i Sevilla de 104. A Huelva els 67 l/m² caiguts ahir suposen la pluja diària més abundant del mes d’octubre.
Més enllà de les conseqüències, el temporal és destacable perquè la pertorbació ha tingut alguns comportaments típics de depressions o tempestes tropicals, és a dir, dels temporals que afecten habitualment zones més pròximes a l’equador.
Un dels trets que ha cridat l’atenció dels experts és el fet que la baixa s’ha desinflat clarament en tocar terra, cosa que no sol passar amb les clàssiques pertorbacions atlàntiques que afecten la Península, i que, en canvi, és un tret de les baixes tropicals i huracans.
Les temperatures exageradament altes que fa mesos que s’estan donant en diferents sectors de l’oceà l’Atlàntic probablement han afavorit que aquest temporal hagi arribat amb tanta força a Andalusia. Nous escenaris en un context d’un clima que està canviant ràpidament.