Les tendències que hem vist al 080 (i que potser ja tens dins l’armari)
Recopilem el que hem vist sobre la passarel·la catalana que pot marcar la pauta de la moda que vindrà. El blanc i negre i el quadre escocès són alguns dels colors i estampats icònics que es tornen a reivindicar

La setmana de la moda catalana ha confirmat que el tul i les transparències continuaran sent tendència. I no només per a propostes nocturnes –de colors més foscos– sinó també en tons pastel, blancs o nude per a looks més informals. Marques com Simorra, Compte Spain, 404 Studio, Custo i Eiko Ai ho han portat al màxim exponent amb vestits, faldilles, pantalons, jaquetes i fins i tot una gavardina d’organza quasi invisible.
A la passarel·la barcelonina hem pogut veure com la ratlla diplomàtica s’ha posicionat com a clàssic imbatible. Des del seu origen al segle XIX com a element distintiu dels banquers anglesos fins a la seva consolidació als armaris executius del segle XX, aquest estampat sempre ha estat un símbol de poder i sofisticació i mai ha desaparegut del tot. Firmes com Lola Casademunt, Acromatyx, Rubearth o The Label Edition han dictat sentència aquesta setmana incorporant-lo en peces de tota mena.
A la setmana de la moda catalana, els quadres escocesos han tornat amb molta força. Escorpion, AAA Studio i 404 Studio són algunes de les marques que han presentat a la passarel·la col·leccions en què desconstrueixen el tartà. És un dels estampats amb més història, i ha anat evolucionant i representant diferents corrents. Té el seu origen a Escòcia, on es feia servir com a segell de cada clan en funció del seu disseny i patró.
El binomi blanc i negre és una combinació associada a l'elegància tant eficient com atemporal. Des de les creacions de Chanel, que va fer d'aquest duo cromàtic la identitat de la seva firma, fins a l'actualitat, en què dissenyadors i marques com Guillermo Justicia, Compte Spain, Txell Miras, AAA Studio, Alvar Merino, Doblas, Maison Moonsieur o Simorra han apostat per aquesta combinació. Una elecció que funciona per a qualsevol ocasió i que exemplifica l’essència del quiet luxury, un concepte que entén la moda amb un estil sense pretensions, però cuidat al mil·límetre.
Els conjunts de dues peces ja fa temps que han deixat de ser una opció exclusiva d'oficina i s'han adaptat a les noves exigències de comoditat i versatilitat. Des d'opcions oversize d'inspiració masculina fins a dissenys més entallats, les desfilades de Lola Casademunt, The Label Edition, Guillermo Justicia, Txell Miras, Doblas o Simorra han ofert opcions per a tots els gustos. Les tonalitats fosques, marrons i grises prevalen en aquests conjunts formats sobretot per americana i pantalons.
El retorn dels abrics de pèl sintètic ha estat una de les grans apostes de les col·leccions que s'han presentat aquesta setmana per quan arribi el fred a finals d'any. Des dels dissenys colorits de Lola Casademunt fins als que aposten per colors més clàssics com Doblas. Explosions de pèl també en turmells, vestits o en sabates per quan arribi la temporada d'hivern. O fins i tot en pantalons com una de les propostes de la col·lecció d'Anel Yaos.
Les faldilles i els vestits voluminosos han estat peces repetides en diverses desfilades del 080. Originàriament associades amb el glamur vintage, firmes com 404 Studio, Compte Spain, Ernesto Naranjo, Guillermo Justicia o María Escoté les han portat a un altre nivell fent servir materials inesperats i talls asimètrics. En el cas de les faldilles, exploren noves combinacions i es fusionen amb peces d'estil més urbà.
Sovint vinculat als abrics i accessoris, marques com Eñaut o Dominnico han demostrat que el cuir ja no es limita a la moda exterior, sinó tot el contrari. També poden protagonitzar un estilisme després de deixar l'abric a l'armari. Vestits nocturns, faldilles, tops i dues peces per a qualsevol moment del dia. També s'han vist jaquetes d'efecte pell, una peça icònica que sense importar les tendències del moment cada temporada torna amb més força.
Els dissenys de Habey Club i Acromatyx acomiaden el 080
Les últimes sis firmes han desfilat avui per posar punt final a la 35a edició del 080 Barcelona Fashion. La primera jornada del dia l’ha inaugurat l’univers naïf i surrealista d’Anel Yaos. A la col·lecció María, les diverses tonalitats del blanc han agafat protagonisme damunt la passarel·la del Recinte Modernista de Sant Pau. Inspirada en la seva germana, el dissenyador dona vida a una col·lecció lluminosa.
A continuació, ha estat el torn de Maison Moonsieur, que ha homenatjat la dona andrògina dels anys vint amb la col·lecció La rue des garçonnes. Inspirada en la sastreria masculina de Camden Town, la firma de Marc Moon ha fusionat siluetes andrògines amb textures opaques i translúcides.
La primera desfilada de la tarda ha estat la de Rubearth, la firma de Gabriel Nogueiras que fusiona moda, art i artesania a través de col·leccions versàtils i atemporals que reflecteixen un compromís amb la sostenibilitat i el disseny de proximitat. El dissenyador gallec ha transformat la passarel·la en un espai oníric amb estampats tropicals i flors.
En el seu desè aniversari, Manémané, la firma del dissenyador Miguel Becer i quart protagonista del dia, ha presentat una col·lecció que celebra la llibertat de crear sense límits. Becer ha combinat asimetries amb elements clàssics com un reflex de la constant evolució de la marca.
Fotografia i tradició
Habey Club i Acromatyx han estat els encarregats de tancar la jornada. La firma de David Salvador i Javier Zunzunegui ha presentat una col·lecció inspirada en la vida de la fotògrafa Vivian Maier. A través de peces rígides que amaguen el rostre, peces folgades i cintes entrellaçades, la firma ha plasmat la capacitat de canvi i l’esperit nòmada de la fotògrafa nord-americana.
Franx de Cristal i Xavi Garcia, directors creatius d’Acromatyx, han presentat una col·lecció inspirada en la tradició cultural d’Extremadura que reinventa els brodats florals de la regió.