Societat 25/06/2024

Tens ben escrits els cognoms en català? La UIB et respon

La universitat, en col·laboració amb l'lEB, llança una campanya per incentivar la correcta inscripció dels noms i cognoms en la llengua pròpia

2 min
La UIB i l'IEB han llençat conjuntament la campanya per afavorir la inscripció correcta dels noms i cognoms en català.

PalmaEl Servei Lingüístic de la UIB, a través del Gabinet d’Onomàstica, i en col·laboració amb l’IEB, ha posat en marxa la campanya Què noms? per promoure la inscripció correcta lingüísticament de noms i cognoms en català i animar tothom a sol·licitar les notes informatives corresponents per fer el canvi al Registre Civil. La Universitat de les Illes Balears, d’acord amb el marc legal vigent, és la institució encarregada d’expedir notes informatives dels noms i cognoms en català a les Illes Balears. Tothom que estigui inscrit al Registre Civil amb el nom en castellà, però que s’identifica amb la forma en català i la hi vulgui canviar, o que vulgui adaptar la forma del seu cognom català a la grafia normativa ha de fer la consulta al Gabinet d’Onomàstica.

Com fer un canvi de nom?

Si una persona vol corregir la grafia del nom i/o dels cognoms (sempre que siguin en llengua catalana) segons la normativa ortogràfica vigent, ha de fer la sol·licitud d’esmena i la tramitació del canvi al Registre Civil corresponent. Per fer el canvi, la persona podrà aportar la nota informativa expedida pel Gabinet d’Onomàstica del Servei Lingüístic de la UIB, que validarà la inscripció normativa del nom i/o dels cognoms. Aquest document és l’únic que acredita oficialment la forma ortogràfica correcta del nom i dels cognoms. A més, també es podrà expedir a aquelles persones que vulguin oficialitzar el diminutiu corresponent correcte en català.

Així mateix, el Gabinet atén les peticions de les famílies que hagin d’inscriure els fills al Registre Civil i volen assegurar-se que el nom que volen estigui ben escrit segons la normativa ortogràfica oficial de la llengua catalana. Aquest servei del Gabinet d’Onomàstica és gratuït i l’ofereix a tota la població per garantir-li el dret a tenir oficialment normalitzats el nom i cognoms en la llengua pròpia de les Illes Balears.

Aquestes són alguns exemples de cognoms sense normalitzar i normalitzats:

  • Forteza- Fortesa
  • Enseñat- Ensenyat
  • Femenias- Femenies
  • Deyá- Deià
  • Bauzá- Bauçà
  • Pizá- Pisà
  • Ordinas- Ordines
stats