Salut
Societat26/09/2023

¿Tens la impressió que hi ha més contagis de covid al teu voltant?

Arrenca la campanya de vacunació a Catalunya, que viu un repunt de refredats

BarcelonaEn les últimes setmanes hi ha una impressió generalitzada que els contagis de coronavirus tornen a estar a l'ordre del dia. Si fa no fa, tothom coneix algú, de qualsevol edat, que té símptomes compatibles amb una infecció respiratòria, els quals podrien ser tant per covid com una grip o un refredat comú. Congestió nasal, mal a les orelles, ulls plorosos, febre, tos i mocs. Segons les dades epidemiològiques, gran part dels casos que s'estan observant a Catalunya corresponen a patògens causants del refredat: els rinovirus i els virus de la parainfluença. Així, si durant tot l'estiu hi ha hagut una tendència a l'alça de les infeccions per covid –que continua circulant, però sembla que més contingudament–, de moment són els pacients amb catarros o constipats els que més s'estan visitant als centres d'atenció primària (CAP).

En la setmana del 18 al 24 de setembre, el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (Sivic) ha registrat "un descens de la incidència del covid després del pic registrat durant el període d'estiu i un notable ascens de la resta d'infeccions respiratòries, fonamentalment del rinovirus". El conjunt de les infeccions respiratòries agudes ha augmentat, amb 470 afectats per cada 100.000 habitants, quan fa només una setmana aquesta taxa era de 334 casos. La distribució de virus constata que els causants dels refredats són ja els més freqüents –el rinovirus representa el 26,4% de les mostres; els virus de la parainfluença, el 5,6%, i l'enterovirus respiratori, l'1,9%– i que, en conjunt, els casos d'aquest grup són els que han crescut més en l'última setmana, passant dels 19.889 diagnòstics als 29.592.

Cargando
No hay anuncios

"Estem veient més infeccions respiratòries agudes en les vies respiratòries altes. Són sobretot gent jove amb quadres clínics de mocs, tos i mal de cap, que necessiten un tractament simptomàtic", explica el metge de família al CAP Sanllehy de Barcelona i membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) Jordi Mestres. Si bé respecte a la setmana passada la primària ha fet 10.000 visites més i hi ha hagut un repunt de baixes laborals per virus respiratoris, amb més de 6.000 en els últims set dies, els malalts que hi arriben són lleus.

"Són casos que en cinc dies estan resolts. Hem de ser prudents, perquè acaba de començar la tardor i queden moltes setmanes per a l'hivern, però de moment la situació és de tranquil·litat", afirma. Mestres, però, admet que aquesta setmana podrien incrementar-se encara més les visites als CAP de l'àrea metropolitana de Barcelona, ja que dilluns va ser festiu en alguns d'aquests territoris. Aquestes xifres es veurien reflectides en els informes de la setmana que ve.

Cargando
No hay anuncios

El segon grup de virus més freqüent entre els nous diagnòstics a Catalunya és el que correspon al coronavirus (24,2%), que es mantenen per segona setmana consecutiva entorn dels 5.000 casos, unes xifres que indiquen que els nous casos s'han estabilitzat. La variant òmicron representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades, i la subvariant EG.5 (coneguda com a Eris) és la predominant (46,3%). Aquesta setmana, a més, el nombre d'hospitalitzacions per covid va en descens, amb 415 persones ingressades (24 menys que la setmana anterior). I, per primer cop, també els ingressos a les unitats de cures intensives (UCI) baixen: hi ha 9 malalts crítics, 10 menys que la setmana anterior.

Vacunes a les residències

De moment, la grip (1,9% de les mostres) es manté en nivells de transmissió molt baixos i encara no s'estan detectant gaires casos del virus respiratori sincicial (VRS), el causant de les bronquiolitis entre els més petits. Amb tot, el metge de família recorda que fa dues temporades que aquest virus es comporta d'una manera atípica i que fa poc que els infants han començat a anar a les escoles bressol: "Comencen a haver-hi casos, de moment res preocupant, però segurament aviat les consultes pediàtriques s'hauran de preparar per veure una tendència a l'alça entre els menors d'un any", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimarts ha arrencat la campanya de vacunació simultània contra la grip i el covid a les prop d'un miler de residències de gent gran de Catalunya, i d'aquí uns dies les punxades arribaran també als pacients en atenció domiciliària. La conselleria de Salut espera que un 75% de persones vulnerables estiguin vacunades quan acabi la campanya, a principis del 2024. I el fet que aquests dos virus no estiguin en màxima expansió aquestes setmanes serà positiu per preparar les persones vulnerables de cara a un contagi en les pròximes setmanes.

Les autoritats sanitàries han remarcat la importància de vacunar-se "com a barrera" per evitar les epidèmies de grip i covid que saturen anualment els hospitals i poden ser molt agressives per a la població en risc. I tot i que l'estratègia d'immunització no serà massiva com altres anys, a partir del 16 d'octubre les dosis arribaran als majors de 60 anys, les dones embarassades, les persones amb immunosupressió (com malalts de càncer) i el personal sanitari i sociosanitari. Aquests grups rebran una trucada del seu CAP o podran demanar cita a La Meva Salut.

Cargando
No hay anuncios

Segons Salut, el seguiment de les interaccions dels diferents virus serà clau per avaluar la situació de cara a la tardor i l'hivern. "En aquests moments estem veient el que toca per temporada. És cert que abans de la covid semblava que els virus actuaven de manera més estacional i, en canvi, ara els hem de seguir com la borsa; que si ara puja un i ara baixa l'altre", diu Mestres.