Salut
Societat16/03/2022

Tens al·lèrgia? No et treguis la mascareta a l'exterior

Els aerobiòlegs fan aquesta recomanació perquè es preveuen nivells de pol·len alts durant la primavera

ARA
i ARA

BarcelonaSi tens al·lèrgia, millor que no et treguis la mascareta a l'exterior (encara que ja no sigui obligatòria) perquè et protegirà del pol·len ara que s'acosta la primavera. És la recomanació de la coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) i investigadora de la UAB, Jordina Belmonte, per a les persones al·lèrgiques. Segons l'informe Primavera polínica a Catalunya, que s'ha presentat aquest dimecres, les pol·linitzacions d'aquesta primavera seran importants i augmentaran ràpidament després de les pluges de l'última setmana, però en cap cas sense arribar a rècords. De cara a l'estiu la previsió és que es produeixin dins de la normalitat. Per això, els experts aconsellen la mascareta com a element de protecció de tot allò que pugui arribar al nas i la boca, que és on impacten els al·lèrgens.

Actualment es calcula que hi ha a Catalunya 2,5 milions de persones al·lèrgiques, i la previsió és que aquesta xifra es dupliqui l'any 2050, sobretot per l'impacte de la contaminació, que "altera" el pol·len i el fa més "agressiu", segons la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC). La presidenta del Comitè d'Al·lèrgia Respiratòria de l'SCAIC, Laura Soto, alerta, en declaracions recollides per l'ACN, que la multiplicació de les al·lèrgies incrementarà els costos "sanitaris, socials i familiars" del conjunt de la població i fa una crida a la prevenció per a la detecció precoç d'aquestes al·lèrgies. La més freqüent és l'al·lèrgia respiratòria: es calcula que el 25% de la població pateix rinitis o conjuntivitis al·lèrgica. Fins a un 12%, a més, pateix asma al·lèrgica. El pol·len, els àcars de la pols i els animals domèstics són les causes més comunes i, pel que fa als pòl·lens, els més habituals són els de gramínies, plàtan d’ombra, olivera, xiprer, parietària i blets.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la contaminació, el canvi climàtic també afecta la pol·linització de les espècies però les tendències encara no són clares. "Hi ha un canvi de paràmetres que encara no està ordenat", explica Belmonte. D'un any per l'altre, detalla, la pol·linització pot variar o molt o gens, i ara per ara no es poden extreure conclusions clares. On hi ha una homogeneïtzació de comportament és en el tipus d'espècies: mentre que amb el pas dels anys els arbres augmenten la quantitat de pol·len de manera significativa, en les herbes el comportament és justament el contrari i pràcticament arreu "tendeixen a disminuir" els indicadors.

Un nou aparell per fer mesuraments en temps real

Aquestes previsions es fan habitualment amb l'anàlisi posterior al laboratori de les mostres de pol·len que recullen diferents aparells captadors durant dies i setmanes. Ara, la UAB ha incorporat un nou aparell de tecnologia suïssa que calcula la concentració de pol·len a l'aire en temps real. Aquest és el primer aparell d'aquestes característiques que s'instal·la al conjunt de l'estat espanyol i de la regió mediterrània. El nou enginy, més habitual en països del nord d'Europa, genera uns algoritmes a partir de les imatges i hologrames de cada tipus de pol·len que capta l'aparell per poder-lo classificar i analitzar.