Crisi climàtica

La Terra viu el dia més càlid des que hi ha registres

Amb una temperatura mitjana global de 17,16 °C se supera el rècord del 2023

Una onada de calor colpeja l'oest del Canadà.
26/07/2024
2 min

BarcelonaL’escalfament global segueix avançant imparablement i els rècords es van polvoritzant any rere any. En les últimes hores s'ha comprovat com aquest dilluns, 22 de juliol del 2024, es va registrar el dia més càlid de la història en el conjunt del planeta des que se'n prenen dades. Així ho indiquen les xifres validades pel servei de canvi climàtic del programa europeu Copernicus, que confirma en un comunicat que aquell dia es va assolir una temperatura mitjana global de 17,16 °C, i es va superar el rècord del dia abans (17,09 °C) i el del 6 de juliol de l’any passat (17,08 °C).

Copernicus explica en el seu informe que aquesta és la temperatura mitjana més alta assolida mai en el conjunt del planeta des de com a mínim el 1940. Unes xifres que el programa europeu elabora a partir del conjunt de dades que ofereixen les diferents estacions meteorològiques ubicades per tot el món.

"Ara ens trobem en un territori realment inexplorat i, a mesura que el clima segueixi escalfant-se, segur que es batran nous rècords en els pròxims mesos i anys", explica en el comunicat el director del servei de canvi climàtic de Copernicus, Carlo Buontempo.

Aquest rècord de calor coincideix de ple amb la canícula de l’estiu a l’hemisferi nord. Les diferents onades de calor que s’estan vivint en algunes zones, com ara al sud d’Europa, però fins i tot les elevades temperatures que s’estan registrant en ple hivern en zones de l’hemisferi sud, ajuden a fer que la temperatura mitjana global sigui més alta del normal. L’Antàrtida és una de les zones afectades per temperatures atípicament molt altes en ple hivern austral, amb la disminució de l’extensió de gel que això està provocant.

Dos rècords consecutius

Copernicus va oficialitzar que diumenge va ser el dia més calorós registrat fins llavors a la Terra, però aquest rècord va durar només un dia i el dilluns es va encarregar de polvoritzar-lo. Hem de tenir en compte que en l'últim any s’ha superat fins a tres cops aquest rècord. Fins i tot a principis de juliol de l’any passat es va superar diverses vegades el rècord vigent fins llavors de 16,8 °C, assolit el 13 d’agost del 2016. Per tant, les xifres climàtiques que teníem de referència durant les últimes dècades estan quedant en paper mullat, ja que la realitat climàtica actual està superant totes les previsions.

Cada cop més calor

Les dades ens mostren com els anys més càlids de la història del planeta des que es tenen dades s’han registrat durant la darrera dècada. I dins d’aquests deu anys, des del 2022 les dades són especialment preocupants. La Terra no para de batre rècords i, de fet, durant l’últim any cada mes ha batut el seu propi rècord de calor.

Al nostre país aquesta situació ha coincidit amb la pitjor sequera de la història, un territori molt àrid que ha ajudat a disparar les temperatures. De fet, el 2022 va ser l’any més càlid registrat mai a Catalunya i el 2023, el segon. Anem de rècord en rècord, i la crisi climàtica augura que aquesta preocupant situació anirà a més. 

stats