El Govern balear, preocupat per l'ampliació de les aigües d'Algèria a 20 quilòmetres de les Balears
El senador autonòmic Vicenç Vidal ha reclamat a l'executiu espanyol què pensa fer davant la pretensió del país del Magreb
PalmaEl Govern balear està preocupat per la pretensió d'Algèria de fer arribar la seva frontera marítima (la Zona Econòmica Exclusiva) fins a tot just 20 quilòmetres del cap de ses Salines de Mallorca, un fet que ja va avançar en exclusiva l'ARA Balears el 27 de desembre. Aquesta pretensió ha obert un conflicte diplomàtic entre els estats espanyol i algerià, però el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ja va enviar el 17 de febrer una carta a la vicepresidenta del govern espanyol i ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, preguntant sobre el tema.
El Govern vol saber amb "seguretat" si aquesta pretensió podria interferir en la sobirania de les aigües del Parc Nacional de Cabrera i si darrere l'ampliació hi podria haver una intenció de desenvolupar-hi futurs projectes petrolífers, segons han explicat fonts de la Conselleria a aquest diari. Els països del Magreb estan explorant les possibilitats d'ampliar les explotacions d'hidrocarburs, sobretot de gas. La tecnologia actual fa econòmicament viables les explotacions en zones on fins fa poc no ho eren. El Govern, doncs, més que per la sobirania, està preocupat per les conseqüències que podrien tenir per al medi, i més tan a la vora d'un Parc Nacional, explotacions d'aquesta mena.
D'altra banda, el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, va registrar el 10 de febrer diverses preguntes en què demanava si el govern espanyol era conscient de la situació i què hi faria. També va preguntar si el Ministeri per a la Transició Ecològica sabia que l'ampliació de la frontera marítima algeriana incloïa aigües de Cabrera i, en cas afirmatiu, si això s'havia notificat al parc i què tenen pensat fer des del Ministeri. De moment, el conseller i el senador no han rebut cap resposta per part de l'Estat.
Així i tot, tal com ja va explicar també l'ARA Balears, Espanya ja ha emès una protesta diplomàtica com a senyal de rebuig contra les intencions algerianes. Aquest no és un fet aïllat, com va recordar, perquè ara l'Estat té un cas semblant amb el Marroc que afecta les Illes Canàries.
Cal recordar que Algèria va estendre la seva Zona Econòmica Exclusiva (ZEE) –àrea sobre la qual un estat té drets especials pel que fa a l’exploració i l’ús dels recursos marítims– fins al límit de la mar territorial de l’Arxipèlag, per mitjà d’un decret presidencial, el passat 20 de març de 2018.
Si bé els estats tenen dret a establir les seves ZEE de manera unilateral fins a 200 milles nàutiques, crida l’atenció que “ho hagi fet sense tenir en compte l’estat espanyol, fet que podria provocar un conflicte”, com va explicar a l'ARA Balears el professor Víctor Gutiérrez, director del Departament de Dret Públic i Comú Europeu de la Universitat de Jaén. Cal tenir en compte, però, que Espanya va reconèixer les aigües que envolten les Balears com a ZEE pròpia abans que ho fes Algèria. Ho va fer per mitjà d’un reial decret el 2013, declara Gutiérrez, i això podria ser beneficiós davant un conflicte.
Segons el docent, l'interès que hi ha darrere aquesta àrea concreta es deu a la seva riquesa en bosses de gas i petroli. "Tot apunta que Algèria es prepara per augmentar l’exploració i explotació dels recursos vius i no vius a la Mediterrània occidental”, va assegurar l’expert en dret internacional.