Un test mallorquí preveu en deu minuts com afectarà el covid-19 el pacient
El mètode pronostica si el malalt es posarà greu i podria ajudar els metges a decidir qui ha de ser ingressat, segons el coordinador del projecte
PalmaUn grup de científics de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (Idisba) ha elaborat un nou test mèdic que permet preveure en només deu minuts, en bona part, com afectarà el coronavirus el pacient contagiat. Aquest mètode permetria descongestionar el sistema de diagnosi als hospitals perquè alerta si el malalt podria arribar a un estat greu i pot ajudar als metges a decidir qui ha de ser ingressat, segons explica el coordinador del projecte, Roberto de la Rica.
"En comptes de detectar el virus, cercam la resposta que tindrà en el malalt per pronosticar què li passarà", explica l'investigador, i afegeix que el test "permet classificar els malalts segons el nivell de gravetat que puguin arribar a patir". De la Rica comenta que molts casos de covid-19 es caracteritzen per una inflamació en els pulmons que s'estén per tot el cos. El test que han desenvolupat detecta la proteïna interleukina 6 (IL-6), que indica el procés inflamatori, per preveure si el pacient arribarà a estar greu.
El procés per saber com afectarà el virus el pacient és molt senzill. Es necessita una mostra de sang o respiratòria del contagiat que s'ha de posar en un paper sensible modificat amb reactius. El paper es doblega i els reactius es transfereixen a la mostra fins que apareix una taca de color vermell. Segons la intensitat del color es pot saber quin serà el grau d'afectació que tindrà el malalt i s'estableix un límit per saber si el risc de gravetat serà alt. A més, els investigadors han desenvolupat una aplicació mòbil per llegir els resultats.
Com que la prova és molt fàcil de transportar, el coordinador creu que seria molt útil per als sanitaris d’Atenció Primària, però sobretot per als que atenen pacients a domicili. El test que han fet els investigadors és un prototip que quan arribi a ser comercialitzat es podrà redissenyar per ser encara és simple a l’hora de posar les mostres amb una pipeta. El mètode també pot ajudar a preveure com afectaran el pacient altres processos inflamatoris com els infarts i la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), associada al consum de tabac. Totes es caracteritzen també per un augment de la interleukina 6. A més, té molt a veure amb la sèpsia, una resposta inflamatòria generalitzada de l’organisme davant d’una infecció que danya els òrgans causant la mort. De la Rica apunta que és la primera causa de defunció hospitalària a Espanya.
El projecte va començar l’any 2018 amb l’objectiu de detectar bacteris i processos inflamatoris que afecten especialment a les persones que pateixen la sèpsia. La crisi sanitària, però, va fer que el grup ampliàs la recerca perquè el test també pogués servir per detectar el coronavirus. En poc temps han pogut desenvolupar la prova per preveure com afectarà el pacient gràcies a l’estreta col·laboració amb el biobanc COVID-IB i el departament d’immunologia de Son Espases.
El test ja està enllestit i de la Rica afirma que en preveuen publicar les conclusions en una revista científica d’aquí a unes setmanes per donar-ne a conèixer els resultats. D'altra banda, el mateix grup de científics estava elaborant un nou test que havia de ser deu vegades més barat que la PCR per detectar casos de covid-19. Per manca de finançament i problemes amb els reactius que varen rebre, però, varen haver de reenfocar la recerca.
El pediatre de la Unitat d'Infectologia de Son Espases, Joaquín Dueñas, explica que la interleukina 6 és un indicador important que influeix en la gravetat de l'estat del pacient amb coronavirus. "Com més alts siguin els valors de la proteïna, pitjor estarà el malalt", assegura, i afegeix que una prova com la desenvolupada pels investigadors de l'Idisba podria ajudar a tractar abans els efectes de la malaltia, perquè és un marcador de gravetat.
Dueñas comenta que si la interleukina 6 augmenta massa en el pacient, se'l pot receptar tractar amb el medicament conegut com a Tocilizumab, que malgrat que no rebaixa els valors de la proteïna sí que "bloqueja" els efectes nocius que té en el cos, "tallant" la inflamació. L'indicador, però, per valorar l'estat del contagiat és el reconeixement clínic: permet saber, per exemple, si respira bé i si el cor batega correctament. El metge afegeix que no tindria cap sentit que el test es fes entre els casos asimptomàtics, però sí entre els que tenen símptomes per valorar el pronòstic que podrien arribar a tenir. Adverteix, a més, que encara es desconeixen moltes coses sobre el covid-19 perquè és una malaltia recent.