D’una cita a Tinder a perdre 5.000 euros en bitcoins
Els Mossos alerten d’un augment de les estafes en inversions en criptomonedes
BarcelonaLa foto que té al Tinder segurament no és real. Hi comences a parlar, i quan sembla que us comenceu a conèixer, et fa una proposta. No et demana de quedar, sinó que t’explica que té un suposat amic que inverteix en bitcoins. Et diu que pots guanyar molts diners en poc temps i hi confies. Primer hi poses 300 euros que al cap de poc es converteixen en 320 euros. Els recuperes i aleshores et proposen fer una inversió de 5.000 euros. Però els 5.000 euros no els tornaràs a veure més perquè ets víctima d’una estafa. Des de l’estiu els Mossos d’Esquadra han detectat més d’una vintena de denúncies per aquest motiu i també han alertat d’un augment de les estafes en inversions en criptomonedes, sobretot en bitcoins.
El cap de la unitat de delictes informàtics dels Mossos, el subinspector Albert Álvarez, explica que les víctimes de l’estafa amb les aplicacions de cites acostumen a ser dones. La persona que han conegut al Tinder o a una altra aplicació els passa el contacte del suposat amic, que viu al Regne Unit. Ell és l’intermediari per arribar a un suposat broker, que tendeix ser en un altre país, com per exemple Polònia. Tot i parlar-hi “constantment”, segons Álvarez, per WhatsApp o una altra apli de missatges instantanis i també per telèfon, no se’ls veu mai la cara. “Entren en la vida personal i diària de les víctimes per guanyar-se la seva confiança”, descriu el subinspector.
Tot i que els Mossos sospiten que els autors de l’estafa en realitat estan situats a Israel i a països de les antigues repúbliques de la Unió Soviètica, Álvarez admet que “parlen en castellà perfectament”. Són grups que formen “un entramat del crim organitzat” dedicats a estafar amb falses inversions en bitcoins. “S’estan especialitzant. Com que el marge de benefici és molt important tenen la capacitat d’adaptar-se a les víctimes”, assegura. Es presenten en webs, on apareixen els suposats beneficis, que també estan en diversos idiomes i que són “gairebé idèntiques”. Per això la policia sospita que al darrere hi pot haver els mateixos grups, perquè només canvien el nom i els continguts.
Estafes de fins a 120.000 euros
Però els Mossos avisen que els autors no només capten les víctimes a les aplicacions de cites, sinó que també busquen persones que ja tenen experiència en invertir en criptomonedes, que acostumen a ser homes. Són casos en què la quantitat estafada és molt superior, perquè poden arribar a perdre 120.000 euros. Per això, abans de fer cap inversió, Álvarez demana fer cerques sobre els portals de criptodivises amb les paraules “queixa” o “estafa” per tenir una primera pista. També recomana “desconfiar” si et fan instal·lar programes de control remot per poder accedir al teu mòbil o ordinador.