Societat23/02/2018

La tinya, més freqüent en infants de fins a 5 anys

Incideix més en els immigrants, segons un estudi

A. S.
i A. S.

PalmaLa tinya és una infecció per fongs molt freqüent en nins i pràcticament excepcional en adults. “Durant els darrers 15 anys, des de que es va obrir l’hospital, hem vist tots els casos d’aquesta patologia pediàtrica, afirma Aina Vila, doctora i resident de segon any de Dermatologia de l’hospital Son Llàtzer.

Els símptomes de la tinya capitis són formes no inflamatòries que consisteixen en plaques alopèciques als cabells, úniques o múltiples. Menys freqüentment, se’n presenten formes inflamatòries. D’aquestes, les més freqüent són les Querion, que presenten inflamació, supuració, dolor i, fins i tot, febre i malestar general”. Amb tot, “és una infecció benigna que respon a un tractament i té cura”.

Cargando
No hay anuncios

Arran de l’estudi de revisió duit a terme a Son Llàtzer, Vila apunta que “hem vist que hi ha un augment d’espècies antropofíliques”, cosa que vol dir que “es transmeten de persona a persona”. També “n’hem vist molts de casos en població inmigrant”, subratlla.

Incidència en nins petits

Els pacients més afectats per la tinya “són infants d’entre 0 i 5 anys, tot i que el grup pediàtric inclou nins de fins a 14 anys”. “Un 60% dels 106 casos que hem revisat s’han donat en nins immigrants”. En aquest sentit, apunta que “no en sabem les causes” i “el dubte que tenim és si només és una incidència a Son Llàtzer o és generalitzada”. Per això, els especialistes es demanen “si l’estudi es podria fer a altres hospitals de Mallorca per veure si la endència és la mateixa”.

Cargando
No hay anuncios

Tractaments antifúngics

El tractament més freqüent és a base de Griciofulguina, “un antifúgic oral que ha tingut una resposat molt bona en els pacients”, assegura Aina Vila.

Cargando
No hay anuncios

L’estudi es va fer a partir del banc de dades proporcionat pel laboratori de microbiologia de l’hospital. A partir d’aquí, “es varen agafar tots el casos i es varen revisar totes les històries clíniques, observant-ne l’edat, el sexe, el país de procedència, l’agent causant de la patologia i el tractament rebut”. Després, “varem fer percentatges i anàlisis estadístiques per obtenir el resultat”. L’estudi es va desenvolupar a Son Espases durant un període de tres mesos.