Societat29/10/2020

El toc de queda a Eivissa començarà a les 22 h i els bars i restaurants hauran de tancar els espais interiors

La Consellera de Presidència, Pilar Costa, ha informat aquest dimecres de noves restriccions a la pitiüsa major

Elena Navarro
i Elena Navarro

PalmaEl toc de queda a Eivissa s'avançarà respecte del de les altres Illes i començarà a les 22 h de la nit. Per tant, tots els establiments hauran de restar tancats a partir d'aquesta hora fins a les 6 h del matí. A més, els bars i restaurants hauran de tenir tancats els espais interiors, mentre que podran mantenir un 50% d'aforament a l'exterior. Aquestes són algunes de les noves mesures per contenir els contagis de coronavirus que s'aplicaran a la pitiüsa major, i que ha detallat aquest dijous la Consellera de Presidència, Pilar Costa. Les restriccions tenen una vigència de 15 dies a partir d'aquest dissabte. Acabat el termini, s'avaluarà la situació epidemiològica i es decidirà si s'allarguen o es poden acabar.

Les noves mesures, que es publicaran en una resolució al BOIB aquest divendres, se sumen a les que estan vigents a l'illa i també a Mallorca des de dissabte, com són el màxim de sis persones no convivents en reunions socials, la limitació de sis persones per taula als establiments, i la venda d'alcohol als comerços a partir de les 22 h, entre d'altres. A més, a Eivissa s'afegeix la prohibició de fer casaments o qualsevol altra celebració social i pràctica esportiva no federada. Les vetlles i enterraments estan limitats a un màxim de 15 persones i en les reunions en què es concentrin fins a sis persones en espais públics no es permet que es consumeixin aliments ni begudes. Amb tot, el Govern recomana "evitar reunions amb persones alienes al nucli de convivència".

Cargando
No hay anuncios

Territori de risc

Actualment, la incidència acumulada de 14 dies a Eivissa és de 273,81 casos per cada 100.000 habitants i una taxa de positivitat els darrers set dies de 14,33%. Són els índexs més alts de l'Arxipèlag, per damunt de la mitjana de les Illes, que tenen una incidència de taxa de positius en les PCR del 7,10%. En aquest sentit, Costa ha remarcat que la pitiüsa major està quatre vegades per sobre del llindar de 60 casos per 100.000 persones que marca l'European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) per establir un territori en situació de risc epidemiològic. A més, la incidència s'ha duplicat en dues setmanes, i això vol dir que s'eleva a un ritme ràpid el nombre de persones contagiades.

Cargando
No hay anuncios

El municipi més afectat és Sant Antoni, que té una incidència les darreres dues setmanes de 380,14 casos i una taxa de positivitat d'un 19,05%. El segueix la ciutat d'Eivissa (371,61 contagis i un 16,5% de positius), Santa Eulària (205,18 casos i una taxa d'un 10,97%), Sant Josep (134,97 infeccions i un 8,40% de positivitat) i Sant Joan (78,16 casos i una taxa d'un 7,41%). Quant a la situació a Can Misses, l'hospital públic eivissenc ha rebut un 35% més de pacients amb covid-19 que fa 14 dies. En aquest sentit, la consellera ha assegurat que ara mateix la situació està controlada però "cada dia tenim més pressió assistencial i hem de ser molt cautelosos".

La socialista ha aclarit que els ports i aeroports continuaran oberts, però ha matisat que moltes comunitats autònomes ja tenen restriccions de mobilitat a altres indrets. "Prenem aquestes mesures perquè no haver-ne de prendre de més estrictes en un futur immediat", ha continuat, i ha afegit que "som conscients que no podem descartar cap mesura". D'altra banda, ha valorat la col·laboració entre totes les institucions independentment dels colors polítics per gestionar la situació de crisi sanitària com un "exemple d'unitat en l'acció política i institucional". També s'ha expressat en aquest sentit el president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí: "La unitat d'acció és el més adient ara mateix", ha dit. I ha destacat que les mesures aprovades per la Conselleria tenen tant el seu suport com el dels sindicats i empresaris.