‘Tolerància total’ amb motiu del Dia de l’Orgull LGTBI

Joan Laínez pronuncia el pregó i anima a continuar lluitant per la igualtat

Blanca Garau
29/06/2018
2 min

PalmaMés de 2.000 persones s’han concentrat aquest dijous per desfilar des del parc de la Mar fins al centre de Palma per commemorar el Dia de l'orgull LGTBI+ vers la sexualitat binòmia, en una celebració marcada per la visualització de la transsexualitat després que l'OMS decidís retirar-la de la llista de malalties mentals.

El director del Mallorca Gay Men's Chorus, Joan Laínez, ha estat el pregoner de l’acte a les portes de la seu del Consell de Mallorca i ha destacat la necessitat de formar la mesa per la tolerància i la igualtat, a més de la necessitat d’educar amb zero violència, “i cent per cent tolerància”.

“Vivim en un món d’infinites realitats; cada persona és un món, una realitat, cada un dels que han viscut, viuen i viuran”, i per això ha advocat per educar infants i joves en la pluralitat d’opcions. Intercalant el discurs amb actuacions del Mallorca Gay Men's Chorus, ha recordat que hi ha 75 països al món on l'homosexualitat està castigada amb la presó, i fins a 13 on les relacions entre persones del mateix sexe poden arribar a ser castigades amb la pena de mort.

Com ha recordat també el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, “hi ha països, no gaire llunyans, on està prohibida la ‘propaganda homosexual’, països amb una maquinària legal que ens torna a dur al fons dels armaris”.

Vivian Caoba, presentadora dels premis que Ben Amics lliurava, ha explicat el perquè del 28 de juny: aquest mateix dia, l’any 1969, al bar Stonewall Inn de Nova York, un grup de persones transvestides i treballadors del sexe van protagonitzar una revolta contra la persecució policial a la qual estaven constantment sotmesos.

“Marsha P. Johnson i Sylvia Rivera, reconegudes com aquelles que van estar al capdavant de les protestes, foren dones trans i negres. Stonewall és una icona i n'hi ha moltes més, tant anteriors com posteriors, i l'Orgull sempre ha de tenir una perspectiva històrica”, han dit.

L’Orgull no el van començar senyors ‘respectables’ i normatius amb americana i corbata, sinó persones que estaven en els estrats més marginals de la societat. “Tot el vespre hagueren de suportar que la policia els palpàs els genitals per definir el seu sexe perquè anaven vestits de dones. Els vertaders alliberadors dels col·lectius sempre han estat els transvestits”, ha dit Vivian.

Quant als premis, el Siurell Rosa ha estat per a cinc alumnes de tercer d'ESO de Mata de Jonc per un projecte sobre el col·lectiu LGTBI; el Siurell d'Or, per a l'activista Virginia Vallejo pel seu treball de suport constant, i el Dimoni Rosa, simbòlic, per als mitjans de comunicació que publiquen notícies transfòbiques.

stats