Assemblea de Docents

L'Assemblea de Docents es reactiva amb una primera trobada a Inca: "Els docents i les docents no es toquen"

La plataforma, nascuda durant el Govern de Bauzá, s'organitza després que cessàs l'activitat l'any 2017

La mobilització per l’educació a les Balears que va fer història
3 min

PalmaSota el lema 'Ja és ben hora, en parlam?', l'Assemblea de Docents ha emès la convocatòria d'una primera trobada a Inca. Després de set anys d'innactivitat, l'assemblea formada per centenars de docents d'arreu de les Illes que va aconseguir mobilitzar més de 100.000 persones per sortir al carrer en contra del TIL proposat pel Govern de Bauzá, es reactiva amb una primera reunió el pròxim dijous 8 de febrer, a les 18 hores a l'IES Berenguer d'Anoia.

Arran de l'anunci del Govern pel que fa a l'elecció de llengua a l'educació, l'Assemblea de Docents ha publicat a través del web de la plataforma la convocatòria. Els organitzadors han recordat que, des de fa unes setmanes, són molts els claustres de centres que s'han animat a publicar una fotografia amb una pancarta en defensa de la llengua, sota el lema 'La llengua no es toca' i alguns han constituït assemblees. "Però qui diu llengua podria dir educació, dignitat o llibertat de càtedra. També s’hauria pogut posar 'els docents i les docents no es toquen'”, diu l'Assemblea en un comunicat. A més, el passat mes de novembre més de 450 docents van firmar un escrit a favor de la reorganització de l'Assemblea.

Primera presa de contacte

Marina Vergés, portaveu del moviment, explica que, en aquesta primera convocatòria, es pretén "escoltar què diu el col·lectiu de docents". "Hi ha un malestar general, i es nota. Volem veure fins a quin punt la gent està disposada a posar-se a fer feina. És clar que amb la resposta que hi ha hagut per la llengua i amb la venda de camisetes de l'IES Capdepera hi ha ganes. Ara, hem de veure quina disponibilitat hi ha i, a partir d'aquí, prendre les decisions que considerem oportunes", afegeix.

Quan es va suspendre l’activitat de l’Assemblea, el 2017, no es va dissoldre, sinó que es va acordar “continuar a l’aguiat” i que si un centre ho demanava, es tornaria a convocar una reunió, exposa Vergés. En aquest cas, han estat les assemblees de l’IES Can Peu Blanc i de l’IES Alcúdia les que han pres la decisió. Vergés explica que, si bé és cert que en els darrers anys també hi han hagut situacions que han generat malestar als docents, “en pocs mesos tot s’ha precipitat”. Durant aquests set anys de suspensió de l’activitat, exposa, els centres, de manera individual, “han protestat contra mesures concretes, però cadascú anava pel seu compte”. Ara, afegeix, “arriba el moment de que ningú se senti sol”.

Docents "a la diana"

L'Assemblea assegura que els docents “tornen a ser la diana, el sac dels cops d’una política podrida i malintencionada". "Ho som perquè el Govern ha arribat a acords amb l’extrema dreta que passen la pilota de determinats temes directament a les escoles i als docents que elaboren els projectes educatius”. També es fa referència al pin parental, que, juntament amb l’elecció de llengua, “provocarà un augment de les pressions cap a l’escola i els docents”. “Tots sabem com s’ho fa aquesta gent a l’hora de pressionar: campanyes mediàtiques de difamació, mentides, denúncies judicials de curt recorregut, exigències fora de la normativa, insults, amenaces...”, diuen, en relació al Govern i a Vox. L'Assemblea de Docents reconstituïda també reconeix que, en els darrers anys, el col·lectiu ha estat desmobilitzat i atomitzat: “Això ha servit per imposar-nos qüestions com el marcatge horari o l’avaluació LOMLOE. Però això no pot ser una excusa per continuar igual".

Més de 200 centres diuen 'La llengua no es toca'

En el comunicat també es dirigeixen al conseller d’Educació, Antoni Vera: “No l’hem de veure només com un titella de l’extrema dreta. Iniciatives seves com el nou decret d’escolarització ens allunyen encara més d’una escola veritablement inclusiva”, diuen. “Arribats aquí, ens trobem en la cruïlla de dos camins i hem de decidir quin prenem: un és el d’esperar que la bolla es faci més gran i que ens caigui damunt. L’altre és el de protegir-nos amb l’organització dels docents i les docents i la resposta amb arguments i amb la consolidació dels nostres projectes educatius als centres”, afegeixen.

La reactivació de l'Assemblea començà amb la iniciativa de l’IES Clara Hammerl de reunir-se i fer-se una foto amb el lema ‘La llengua no es toca'. Des d’aquell dia de novembre, més de 200 centres i organitzacions s’hi han adherit. Així mateix, l’Assemblea de Docents també fa referència a la iniciativa de docents de l’IES Capdepera, com a element impulsor: han fabricat i continuen fabricant camisetes i dessuadores verdes amb el lema ‘La llengua no es toca’: ja n’han venut més de 1.900.

stats