La Conselleria d’Educació té previst comprar 4.000 ordinadors més per als alumnes que els necessitin, que se sumen als 3.000 que adquirí durant l’estat d’alarma. Els dispositius seran per als estudiants a partir de 4t de Primària, i l’objectiu és reduir l’escletxa digital i equipar l’alumnat per al curs 2020-21. D’altra banda, crearà una plataforma en línia de suport per a famílies i alumnat per resoldre dubtes freqüents relacionats amb la competència digital i trobar recursos. També s’habilitarà un banc de recursos digitals a fi que hi hagi un lloc unificat amb tot el material.
La tornada a l’escola enmig de la pandèmia, en 10 claus
Ràtios al voltant de 20 alumnes, mascareta a partir de 6 anys i classes semipresencials a partir de 2n de l’ESO són algunes de les noves mesures
PalmaLa tornada a l’escola serà -com és habitual- el 10 de setembre, però no com la Conselleria esperava quan va tancar el curs al juliol. Llavors, amb una situació epidemiològica positiva a les Illes, veien possible obrir els centres amb classes presencials en totes les etapes. El fort augment de contagis de covid-19 en les darreres setmanes ha fet que es descarti aquest pla per passar al B, que comporta semipresencialitat per tal d’abaixar ràtios. Hi ha 10 punts clau per entendre com s’encara el nou curs.
Entrada escalonada
No podran coincidir més de 150 alumnes en un dia al mateix centre
Per tal d’evitar aglomeracions als centres, s’ha previst una entrada a l’escola escalonada, de manera que no comencin les classes més de 150 alumnes en un mateix dia en cada centre. En concret, les escoles que tenen fins a 750 alumnes matriculats farien una tornada distribuïda en cinc dies, i els que en tenen més de 750 la farien en un màxim de deu. Pel que fa a les etapes d’Infantil i Primària, els primers que començarien serien els infants d’entre 3 i 6 anys.
Presencialitat fins a 2n d’ESO
En la resta d’etapes, els centres podran optar per classes semipresencials
Tot i que el Ministeri d’Educació proposava en un principi mantenir la presencialitat fins a 4t d’ESO, Celaá ha acceptat la proposta de les Balears de rebaixar-la fins a 2n d’ESO. Així, en la resta d’etapes els centres podran optar per fer classes semipresencials en dies alterns si no poden garantir la distància d’un metre i mig entre alumnes.
Ràtios de devers 20 alumnes
S’haurà de mantenir la distància d’1,5 metres, també dins el grup estable
Els alumnes hauran de mantenir la distància d’1,5 metres, també dins els grups de convivència. Quant a les ràtios, “es procurarà” que siguin entorn de 20 estudiants, sempre que hi hagi prou lloc. Per ara, uns quaranta centres han manifestat a la Conselleria la manca d’espais. Es preveu que es pugui fer classe en llocs municipals o privats, com ara els parcs de jocs infantils. Com a darrer recurs es posaran aules modulars (se’n tenen previstes unes 30 per a enguany).
Mascareta a partir dels 6 anys
En el transport escolar es rebaixa l’obligatorietat fins als 3 anys
La mascareta higiènica serà obligatòria a les aules a partir dels 6 anys, encara que es pugui garantir la distància i s’estigui dins un grup de convivència. En el cas que l’alumne usi transport escolar, serà obligatòria dur-la a partir dels 3 anys. Aquesta mesura s’aplicarà a tot Espanya, després que l’Estat i les comunitats autònomes ho acordassin en la darrera Conferència Sectorial d’Educació i Sanitat per abordar el curs escolar.
Cap alumne amb febre a classe
Salut farà controls aleatoris de temperatura a estudiants i professors
Les famílies no podran dur els seus fills a classe quan tinguin més de 37,5º de temperatura. A més, al començament del curs hauran de signar una declaració responsable amb què es comprometin que no duran els fills a classe si presenten qualsevol símptoma compatible amb el covid-19. Salut podrà fer controls aleatoris de temperatura a l’alumnat i al personal dels centres.
Què es farà en cas de sospita?
L’alumne anirà a l’aula d’aïllament i els sanitaris decidiran si li han de fer la PCR
En el cas que un alumne mostri símptomes de covid-19 dins el centre, l’adult que estigui amb ell l’acompanyarà a l’aula d’aïllament. La família contactarà amb l’equip sanitari, que decidirà si se li fa una PCR. Els companys d’aula i docents que siguin contacte estret del possible cas podran anar a classe amb normalitat, però hauran d’evitar qualsevol contacte social. En el cas de tenir germans convivents, no podran anar al centre fins que es confirmi el negatiu en la PCR. Si és així, l’alumne es podrà reincorporar al centre quan estigui resolt el seu problema de salut.
Protocol si hi ha un cas positiu
L’estudiant haurà de fer un aïllament domiciliari de 10 dies
Si el test dona positiu, l’estudiant haurà d’estar en aïllament domiciliari un mínim de 10 dies des de l’inici dels símptomes. En tot cas, sempre serà l’equip sanitari el que determini que pot acabar la quarantena. Un equip de la central de coordinació de covid-19 s’encarregarà de fer l’estudi de contactes estrets i serà l’equip directiu del centre afectat el que els faciliti la llista de persones amb qui l’alumne ha estat en contacte. Aquests contactes estrets hauran de fer una quarantena de 14 dies, tant si donen positiu com negatiu en la PCR.
Què es fa en cas de brot?
Un estudi de risc determinarà en cada cas les mesures que s’hauran d’adoptar
Es considerarà que hi ha un brot en un centre a partir de les tres persones contagiades. En aquest cas, les autoritats sanitàries faran una avaluació del risc i decidiran si s’intensifiquen les mesures de protecció i el control sanitari, confinen un grup o tot el centre. Cal dir que tant la Conselleria com el Ministeri insisteixen que s’evitarà al màxim el tancament d’escoles.
Menjador i extraescolars
Els serveis es poden mantenir si no es trenquen els grups de convivència
L’escola matinera, les extraescolars i el servei de menjador es podran mantenir sempre que no es trenquin els grups de convivència estables que hi ha dins el centre i sempre que es respecti el metre i mig de distància en tot moment. En el cas d’estudiants que practiquin esport en grup, tindran dos grups bombolla: el de l’esport i el de l’escola.
Conciliació
La Conselleria ha proposat permisos retribuïts de covid-19
Les accions per facilitar la conciliació familiar en cas que l’alumne hagi de quedar a casa -sigui per les classes semipresencials o per un confinament- encara estan enlaire. La Conselleria ha fet una proposta al Ministeri perquè hi hagi permisos retribuïts de covid-19. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha assegurat que s’allargarà el pla MeCuida, que preveu flexibilitat laboral, però no inclou remuneració.