La tos ferina envaeix les Balears: en quatre mesos s'hi han triplicat els casos de tot l'any passat
Durant els quatre primers mesos de 2024 se n'han detectat 152 casos, enfront dels 52 del 2023
PalmaEls diagnòstics de tos ferina a les Balears ja han batut rècords, quan tan sols han passat quatre mesos de 2024. Ara per ara, se n'han detectat 152 casos, el triple que tots els que se'n varen identificar l'any 2023 (52). Els darrers deu anys, el nombre més alt de casos es va registrar el 2015, amb 99. En canvi, el mínim es va produir en 2021, amb 18 diagnòstics de la malaltia. La tos ferina és una malaltia habitual a escala mundial i "es presenta, clàssicament, amb brots epidèmics cada 3-5 anys", explica la directora general de Salut Pública, Elena Esteban. Aquest fet és el que explica el pic que es registra enguany.
Durant els anys més durs de la pandèmia (2020-2021) es varen registrar els valors més baixos de la sèrie històrica a causa de l'impacte de les mesures de precaució que es varen aplicar per frenar els brots de coronavirus. Ha estat precisament la relaxació de les normes el factor que ha incrementat l'impacte de l'epidèmia. Una altra de les causes és que és probable que el bacteri causant de la malaltia (Bordetella pertussis) "hagi patit un canvi en la seva estructura, i això pot provocar que escapi de la protecció de vaccins", assenyala Esteban.
Els nadons, els més vulnerables
La tos ferina és una infecció de les vies respiratòries molt contagiosa. El seu tret característic és la tossina intensa, que ve seguida de sons aguts quan l'afectat respira. Aquesta patologia afecta principalment els nins que no han completat el calendari de vacunació, especialment els nadons de menys de sis mesos, i els adolescents i adults que ja n'han perdut la immunitat. "La tos ferina només és greu en els sis primers mesos de vida", exposa la directora general. És llavors quan pot provocar una taxa de morts elevada o ingressos a l'UCI.
Amb l'objectiu de protegir els més petits, l'IB-Salut insisteix en la vacunació de les embarassades. "Des de l'any 2015 tenim un vaccí que s'administra entre la setmana 27a i la 28a de l'embaràs i protegeix els nadons en els primers mesos de vida, quan tenen un sistema immunitari immadur que no pot produir els anticossos", explica Esteban. "És molt important vacunar, però no només contra aquesta malaltia, sinó també en xarampió, pòlio i rubèola", insisteix. Pel que fa a la tos ferina, les Balears tenen una cobertura vaccinal general del 95% i entre el 75% i 80% en el cas de les embarassades.
Quins símptomes provoca?
Segons explica Clínica Mayo, la patologia té un període d'incubació que oscil·la entre els set i deu dies. Però de vegades "pot arribar fins als 21", exposa Esteban. Inicialment, la simptomatologia és lleu: ulls vermellosos, tossina, febre i congestió nasal. Amb el pas del temps, entre una i dues setmanes després, empitjora, perquè el moc s'ha fet espès i es concentra a les vies respiratòries. Tot plegat, deriva en una tossina intensa que pot provocar vòmits, fatiga extrema o un so agut quan la persona acaba d'inhalar. Aquest darrer símptoma no es produeix en tots els casos. En el cas dels nadons és molt probable que no tussin. Ara bé, cal observar la seva respiració: pot ser que se'ls faci difícil o que fins i tot deixin de respirar a moments.
El retorn de la malaltia preocupa les autoritats sanitàries. L'increment de contagis es produeix de manera generalitzada arreu d'Europa, amb 60.000 casos notificats entre el 2023 i el 2024. Aquesta dada és deu vegades més elevada que la registrada entre el 2022 i el 2021. A Catalunya ja s'han detectat 11.614 casos en els quatre primers mesos de l'any, segons informa el diari ARA, mentre que en tot el 2023 se'n varen detectar 567.