Un total de 157 infants ingressats a Son Espases es varen beneficiar de la musicoteràpia durant el 2021

Un dels pacients durant una sessió de musicoteràpia.
ARA Balears
10/02/2022
2 min

PalmaUn total de 157 infants ingressats a la Unitat d’Oncologia Infantil i a l’UCI Pediàtrica de l’Hospital Universitari Son Espases es varen beneficiar del programa de Musicoteràpia durant el 2021, una xifra similar a la registrada el 2019, abans de l’inici de la pandèmia de covid-19. Segons han informat en un comunicat, aquest programa es va posar en marxa el mes de maig del 2016 de la mà del musicoterapeuta Pau Català amb el finançament de les entitats Aspanob, Lions de Calvià i la Fundació la Caixa.

Per unitats, 42 nins i nines amb càncer varen rebre Musicoteràpia, amb un total de 372 sessions. En el cas dels malalts oncològics, aquesta teràpia complementària pot servir per: reduir l’ansietat vinculada a la malaltia, fomentar el contacte i l’expressió d’emocions, promoure el sentiment d’identitat pròpia i, en definitiva, donar suport psicològic per fomentar el benestar del pacient durant els ingressos.

En el cas de l’UCI Pediàtrica, 115 pacients varen rebre la visita del musicoterapeuta i es dugueren a terme 387 sessions. A Cures Intensives, s’ha demostrat que és un teràpia eficaç per reduir la percepció del dolor, per exemple, en el cas dels pacients operats d’escoliosi. També ajuda a fomentar la relaxació o l’activació, si és necessària. La teràpia amb música no només beneficia el pacient, si no també l’acompanyant en moments de tensió, com potser l’ingrés a una unitat de cures intensives.

Després de l’aturada del servei, durant el confinament decretat el març del 2020, i les limitacions posteriors a causa dels protocols de bioseguretat, l’any passat el servei de Musicoteràpia va reprendre el ritme de sessions previ a l’inici de la pandèmia.

Què és?

La Musicoteràpia és un teràpia complementària, no farmacològica, que utilitza tècniques basades en l’escolta de música o en l’ús d’instruments musicals per promoure canvis en la persona. En l’àmbit hospitalari, existeix evidència científica que aquesta teràpia pot ajudar a reduir la percepció del dolor i l’ansietat vinculada a la malaltia, a fomentar la relaxació i a funcionar com a suport psicològic dels pacients i dels acompanyants.


stats