76 esglésies de Mallorca acolliran llits de la Mare de Déu per celebrar l'Assumpció
Concretament, es podran visitar 56 temples a la Part Forana i 20 a Palma
PalmaEls llits de la Mare de Déu es podran visitar a 76 esglésies de Mallorca, 56 de la Part Forana i 20 de Palma, amb motiu de la festivitat de l'Assumpció, el pròxim dimarts, 15 d'agost. Segons ha informat el Consell de Mallorca, aquesta xifra és superior a la de l'any passat, quan n'hi va haver un total de 67 a tota l'illa (50 a la Part Forana i 17 a Ciutat). A més, des de la institució insular han remarcat que, atès que les marededeus a Mallorca són limitades, se'n vol exhibir el nombre més gran possible només en les millors condicions de conservació.
Així, en el cas de Ciutat s'han recuperat els tàlems de la Concepció i de Sant Jeroni, que s'havien interromput per la pandèmia i pel tancament del convent, respectivament. També han destacat que es dona continuïtat al llit de Santa Magdalena, que va ser restaurat i tret de la clausura el 2022. A Palma, també han destacat que la Seu recuperarà "després de més de 50 anys" el trasllat de la Mare de Déu des de l'altar fins al seu llit, davant el Portal Major, com es feia antigament.
Pel que fa a la Part Forana, l'increment de llits està vinculat al registre dels monuments fet a Biniali, Maria de la Salut i el convent de Llucmajor. A més, s'han recuperat llits, després de dècades, a la parròquia de Llucmajor, gràcies a una restauració feta l'any passat. Així mateix, hi ha dos monuments nous: a Capdepera, que fins ara no s'exposava, i Campanet, després d'uns anys sense participar-hi.
Des del Consell també han apuntat que, juntament amb el Bisbat, des de fa anys fan feina en la investigació, restauració i difusió d'aquesta festivitat. L'objectiu, segons el director insular de Patrimoni del Consell, Ramon Martín, "és estendre el patrimoni mallorquí per afavorir la recuperació de la tradició dels llits de la Mare de Déu, després d'un període llarg de decadència". Amb aquest objectiu, el coordinador del projecte de la festivitat, Gabriel Carrió, ha assenyalat que "es registra l'evolució dels muntatges, es detecten necessitats de conservació i restauració i s'afavoreix la investigació sobre la festa". També col·laboren en aquest pla de difusió l'Ajuntament de Palma, el Museu de Mallorca, la catedral de Mallorca, ARCA i la Fundació Amics del Patrimoni.