Societat 14/08/2024

Tots els pobles de Mallorca que ja limiten i tallen l'aigua per la sequera

La manca de recursos hídrics ha obligat els ajuntament a prendre mesures dràstiques

ARA Balears
4 min
Safareigs buits i sequera a Banyalbufar

PalmaLa sequera que es viu a Mallorca aquest estiu ha provocat que alguns municipis hagin de prendre mesures dràstiques per evitar acabar amb les reserves hídriques del poble. De fet, enguany ja són quatre els municipis que han tallat el subministrament d'aigua en alguns moments de l'estiu i vuit els que han imposat restriccions. Concretament, els municipis que han dut a terme talls d'aigua puntuals són Banyalbufar, Estellencs, Esporles i Petra, mentre que Bunyola, Ariany, Costitx, Algaida, Montuïri, Porreres, Puigpunyent i Lloret de Vistalegre han apostat per restriccions davant l'increment de la demanda i la manca de reserves hídriques.

Banyalbufar, un dels municipis més afectats

Banyalbufar és un dels municipis on s'han viscut situacions més dràstiques i greus a causa de la manca d'aigua. Durant aquest estiu des del Consistori han tallat intermitentment el subministrament d'aigua i han imposat restriccions per tal de limitar el consum als seus residents. Des de l'Ajuntament expliquen que estan en una posició d'indefensió per la manca de recursos hídrics i que tot i que fan feina per evitar nous talls d'aigua "no està en les seves mans".

Davant la crítica situació, l'Ajuntament de Banyalbufar ha apostat per abastir-se mitjançant camions d'aigua que arriben al municipi per fer front a l'alta demanda i l'escassa quantitat de recursos hídrics disponibles. Actualment, el Consistori ha limitat el consum diari a 75 litres per dia/persona i tots aquells que incompleixen les restriccions són sancionats.

Estellencs, sense reserves i en situació "crítica"

Estellencs viu una situació "molt crítica" pel que fa als recursos hídrics. Així ho ha anunciat el batle, Bernat Isern, que ha denunciat que viuen en una situació de preocupació severa. "Per ara estam aguantant amb molt control i restriccions, la previsió no és bona i no sabem què passarà d'aquí a final d'estiu", ha assegurat. Davant aquesta situació, si les reserves hídriques no augmenten, no es descarten "nous talls intermitents d'aigua o que s'imposin restriccions més severes".

Actualment, a més d'aquestes restriccions de consum, al municipi de la serra de Tramuntana està prohibit omplir piscines, fer netes les terrasses o utilitzar l'aigua pública per abeurar els animals. Igual que en el cas de Banyalbufar, el Consistori ha limitat el consum diari a 75 litres per dia/persona.

Esporles afronta un agost amb incertesa

L'inici de l'agost ha estat un dels moments més crítics per a Esporles pel que fa als recursos hídrics i ja han viscut diversos dies amb talls intermitents d'aigua. Des del Consistori fan feina per assegurar "que tots els habitatges tinguin aigua cada dia". Aquest mes no ha estat possible i han fet talls de les 8 del matí a les 14 hores per garantir que les reserves hídriques no quedin pràcticament a zero.

En aquest sentit, el batle del municipi, Josep Ferrà, ha assegurat que s'han vist obligats a prendre aquestes mesures tan dràstiques per tal d'intentar "estabilitzar" la situació dels dipòsits municipals i que "és una lluita diària". A més, el Consistori també ha posat en marxa una campanya de conscienciació per fer entendre als esporlerins la "gravetat de la situació". D'altra banda, igual que altres municipis, també han imposat restriccions que van des de la prohibició de l'aigua municipal per a usos recreatius, fins a la limitació del consum.

Petra talla el subministrament nocturn

Des del mes de juliol, l'Ajuntament de Petra ha imposat talls de subministrament d'aigua intermitents des de les 23 hores fins a les 6.30 h del matí. Les reserves hídriques del municipi viuen una situació crítica i les restriccions imposades pel Consistori no han estat suficients. Volen recuperar els nivells del dipòsit municipal i així evitar que, sense previ avís, els petrers quedin sense subministrament d'aigua durant l'estiu.

Vuit municipis apliquen restriccions per evitar els talls

La situació a Bunyola, Ariany, Costitx, Algaida, Montuïri, Porreres, Puigpunyent i Lloret de Vistalegre no és molt diferent de la dels municipis que ja han imposat talls intermitents d'aigua, però actualment encara no estan en un moment crític gràcies a les restriccions que apliquen des de l'inici de l'estiu.

Bunyola, aigua pública només per al consum humà

Tot i que la situació del municipi encara no és crítica, des de fa temps els bunyolins tenen imposades diverses restriccions d'aigua. De fet, durant tot l'estiu l'aigua municipal només s'ha pogut utilitzar per al consum humà (està prohibit omplir piscines i fer net terrasses) i el consum està limitat a 200 litres per dia/persona.

Tot i això, en alguns indrets sí que hi ha restriccions més severes perquè els dipòsits de sa Coma, del pla de sa Coma i del puig Verd "no poden proveir" tot el sòl rústic. "Feim una crida al sentit comú perquè la gent no faci un mal ús", ha demanat el batle del municipi, Miquel Ballester.

Puigpunyent, davant un agost incert

La situació de les reserves hídriques a Puigpunyent ha encès les alarmes i, tot i que la situació encara no és crítica, des del Consistori ja han imposat restriccions d'aigua per evitar que els dipòsits municipals arribin a un punt que no permetin garantir el subministrament d'aigua per a tots els veïns.

Davant això, han prohibit omplir piscines, regar jardins o horts, fer netes terrasses i cotxes i fer qualsevol altre ús recreatiu de l'aigua municipal.

Deià evita els talls gràcies als camions d'aigua

La situació a Deià és similar a la de cada estiu. La calor i la sequera acompanyada de l'increment de població (entre segones residències i turisme) fa que visquin en una situació d'alarma constant. Actualment, ja està prohibit fer qualsevol ús recreatiu de l'aigua i només està permès el seu ús per al consum humà. A més, els dipòsits municipals s'abasteixen amb camions d'aigua que venen des de Palma.

El batle de Deià, Lluís Apesteguia, ha assegurat que depenent de la pluja que es registri aquests dies, es podrien aplicar també restriccions d'aigua per dia i veí.

Sis municipis del Pla de Mallorca, en alerta

Ariany, Costitx, Algaida, Montuïri, Porreres i Lloret de Vistalegre han aplicat diverses restriccions per la sequera entre les quals destaca la limitació de 150 litres per persona i dia. Si bé la situació encara no és purament crítica en cap d'aquests municipis, el descens continu dels dipòsits i pous municipals han encès les alarmes. Tot i que encara no està prohibit utilitzar l'aigua municipal per a usos recreatius, aquests municipis han recomanat als seus veïns, mitjançant campanyes de conscienciació, que utilitzin els recursos hídrics municipals únicament per al consum humà.

stats